Svijet     | 07.10.2020. 10:52 |

Počinje suđenje Rusu osumnjičenom za ubistvo Gruzijca u Berlinu

FENA Internet

BERLIN, 7. oktobra (FENA) – U njemačkom glavnom gradu Berlinu u srijedu počinje suđenje 55-godišnjem Rusu zbog pucnjave u Berlinu prošle godine, koju je njemački državni tužitelj opisao kao ubistvo po nalogu koje je naredila vlada Rusije.

Ishod dugo očekivanog suđenja za ubistvo mogao bi imati značajan uticaj na ionako zategnute odnose Njemačke s Rusijom, piše dpa.

Dana 23. augusta 2019. godine, 40-godišnjeg Gruzijca čečenskog porijekla usred dana ubio je napadač na biciklu u centralnoj berlinskoj četvrti Moabit. Vatreno oružje koje je korišteno imalo je prigušivač.

Osumnjičeni je uhapšen istog dana i od tada se nalazi u pritvoru. Navodno je u Njemačku došao pod lažnim imenom neposredno prije počinjenja zločina.

Navodi se da je žrtva ratovala protiv Rusije na strani muslimana Čečena početkom 2000-ih godina i da je Rusija proglasila žrtvu teroristom. U Njemačku je došao kao tražitelj azila krajem 2016. godine.

Ubistvo je izazvalo diplomatski spor između Kremlja i njemačke vlade.

U junu je njemački državni tužitelj podigao optužnicu protiv osumnjičenog ubice i rekao da je radio u službi "državnih agencija centralne vlade Ruske Federacije".

Krajem prošle godine Berlin je protjerao dvoje ruskih diplomata, tvrdeći da Rusija nije bila voljna sarađivati ​​u istrazi ubistva.

Moskva je odgovorila protjerivanjem dvoje njemačkih diplomata.

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je daljnje posljedice ako se dokaže da je ruska vlada umiješana u ubistvo.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo