Svijet     | 07.10.2020. 13:01 |

Danas presuda neonacističkoj stranci Zlatna zora u Grčkoj

FENA Internet

ATINA, 7. oktobra (FENA) - Više od pet godina se u Grčkoj sudi 68-orici optuženika za učestvovanje u kriminalnima aktivnostima u okviru neonacističke stranke Zlatna zora.

Presude vođi Zlatne zore i mnogim njenim bivšima poslanicima bit će izrečene danas, javio je BBC.

Krivična istraga protiv stranke započela je ubistvom antifašističkog repera 2013. godine.

Ova stranka je dobila podršku nakon  finansijske krize, ali više nema poslanike u parlamentu.

Oko 2.000 policajaca raspoređeno je oko atinskog Žalbenog suda nakon što su najavljeni skupovi. Stotine svjedoka dali su svoja svjedočanstva tokom suđenja.

U fokusu suđenja su lider Zlatne zore Nikos Michaloliakos i 18 bivših poslanika koji su izabrani 2012. godine kada je ova neonacistička stranka bila treća na nacionalnim izborima, a podršku je osvojila na osnovu antiimigrantske, nacionalističke platforme.

Nakon što su u maju 2012. osvojili skoro sedam posto glasova, ohrabrene pristalice vršile su napade na političke protivnike i migrante.

Takođe se sudi pristalici Zlatne zore, Giorgosu Roupakiasu, koji je osuđen za ubistvo antirasističkog muzičara Pavlosa Fyssasa. On je ubijen u septembru 2013. godine u Pireju.

Sud također mora odlučiti i to da li je Zlatna zora - na grčkom Chrysi Avgi - kriminalna organizacija. Ako sudije utvrde da jeste, rukovodstvo pokreta tada će se smatrati pripadnicima kriminalne bande.

Pored ubistva repera Pavlosa Fyssasa, grupa je povezana i sa desetinama drugih nasilnih napada na migrante i lijeve političke protivnike.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'