Bosna i Hercegovina     | 07.10.2020. 11:20 |

Uhapšen Ivan Đurić, osumnjičen za zločin u brčanskom logoru Luke

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. oktobra (FENA) - Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), na području Ugljevika, u ranim jutranjim satima, uhapsili su osumnjičenog Ivana Đurića, rođenog 1971. godine u Bijeljni.

Osumnjičeni je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i tereti se da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija, na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na širem području Brčkog, u svojstvu pripadnika Interventnog voda policije, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je počinio ubojstva i druga nečovječna djela slične prirode nad žrtvama koje su nezakonito zatočene i dovedene u logor Luka u Brčkom.

Posebni odjel za ratne zločine prikupio je dokaze koji osumnjičenog terete da je izravno i osobno, uporabom vatrenog i hladnog oružja, na surov način, ubio dva zatočena civila bošnjačke nacionalnosti i jednog civila hrvatske nacionalnosti.

Nadalje, osumnjičeni se tereti da je, zajedno sa Goranom Jelisićem 'Adolfom' (procesuiran i osuđen u MKSJ u Den Haagu), kao i drugim osobama, u više navrata tukao zatočenike bošnjačke, hrvatske i albanske nacionalnosti palicama, hladnim oružjem kao i za to posebno izrađenim metalnim predmetima, nanoseći im trajne i teške tjelesne i duševne ozlijede, vršio mučenja i zlostavljanja zatočenika, pljačkao i otimao novac i odjeću, te činio druga nečovječna djela i mučenja na ponižavajuće načine.

Osumnjičeni se tereti za kazeneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Tijekom dana, osumnjičeni će biti priveden postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičenog te odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana