Kultura     | 07.10.2020. 12:13 |

Strukovna udruženja kroz saradnju traže rješavanje statusa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. oktobra (FENA) - Predstavnici Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera u BiH (ULUPUBiH), Udruženja likovnih umjetnika u BiH (ULUBiH), Asocijacije arhitekata u BiH (AABiH), Udruženja filmskih radnika u BiH, PEN centra BiH i Društva pisaca BiH ujedinili su se u borbi za rješavanje statusa strukovnih udruženja koji im je nakon više decenija oduzet, a da pri tome udruženja nisu informirana o toj Odluci, saopćeno je iz ULUPU-a BiH.

U saopćenju se navodi da je šest strukovnih udruženja osnovano sredinom prošlog stoljeća i od tada grade kulturno-umjetničku scenu Kantona Sarajevo i šire, te sa velikim brojem članova, visokoobrazovanih predstavnika akademske zajednice sa područja cijele BiH, čine istinske amabasadore naše države.

Dodaje se da nažalost Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo posljednjih godina marginalizira upravo strukovna udruženja koja su zaslužna za osnivanje, koordiniranje i provođenje mnogobrojnih izuzetno značajnih kulturnih i umjetničkih manifestacija na području Kantona Sarajevo. 

Na sastanku strukovnih udruženja održanom krajem septembra odlučeno je da će ULUPUBiH, ULUBiH, AABiH, UFR BiH, PEN centar BiH i Društvo pisaca BiH djelovati zajednički sa svim raspoloživim kapacitetima u rješavanju njihovog nepravedno oduzetog statusa, te je upućen  zahtjev Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo i ministru Kenanu Alikadiću da im omogući sastanak kako bi se razgovaralo o problemima sa kojim se susreću strukovna udruženja i eventualno dođe do odgovarajućih rješenja.  

Kako je navedeno u saopćenju, ministar Alikadić je pozitivno odgovorio na taj zahtjev te će se susresti sa predstavnicima udruženja u utorak, 13. oktobra u Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!