Kultura     | 07.10.2020. 12:51 |

Leovac: Nikola Šop nije i ne treba biti samo lik s novčanice

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 7. oktobra (FENA) - Tradicionalna pjesnička manifestacija Šopovi dani na Plivi, njeno 19. izdanje, otvorena je u nedjelju u Domu kulture Jajce izložbom likovnih radova nastalih na XXI Likovnoj koloniji Breške, a trajat će do 10. oktobra u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva "Napredak", podružnica Jajce. 

Predsjednik HKD "Napredak" Jajce Franjo Leovac u izjavi za Fenu kaže da je "Napredak" u Jajcu kao i sve kulturne ustanove i kulturna društva bio prinuđen otkazati sve svoje manifestacije od kraja trećeg mjeseca do početka juna.

- Kako su se mjere ublažavale pristupili smo pripremama naše najvažnije manifestacije Šopovih dana na Plivi. Svjesni stanja u kojem se nalazimo i odgovornosti za naše sugrađane ove godine organizirali smo nešto manje sadržaja. To ne znači da su ti sadržaji izgubili na kvalitetu. Upravo suprotno, mišljenja smo da je kvalitet ovogodišnjeg programa na višoj razini - kaže Leovac.

On podsjeća da je otvorenje Šopovih dana započelo izložbom, između ostalog, i zato što su željeli da kroz ovu iako književnu manifestaciju promoviraju i druge vidove umjetnosti i kulturnog rada.

- S ciljem povezivanja podružnica "Napretka" pozvali naše prijatelje u Tuzli. Naime, podružnica "Napretka" u Tuzli organizira poznatu likovnu kolonju u Breškama. Odabir je pao na slike s posljednje XXI Likovne kolonije Breške. Potrebno je napomenuti da je to prvi put da se te slike javno izlažu i to upravo u Jajcu - podvukao je Leovac.

Književna večer posvećena Nikoli Šopu pod nazivom "Nikola Šop u posjeti Jajcu" bit će održana danas u okviru programa manifestacije. 

- Cilj nam je da kroz književno večer upoznamo naše sugrađane s djelom našeg Nikole Šopa. Nikola Šop nije i ne treba biti samo lik s novčanice od stotinu konvertibilnih maraka, naš Nikola je po ocjenama književne kritike bio ispred pjesnika svoga vremena - mišljenja je on.

Središnja književna večer bit će održana 9. oktobra u Domu kulture na kojoj će biti gost Josip Mlakić, a razgovor s njim vodit će Drago Bojić, bosanski franjevac, teolog i publicist.

Zadnjeg dana manifestacije Šopovi dani na Plivi u subotu predviđeno je pjesničko druženje u rodnoj kući Nikole Šopa. U okviru druženja je predviđeno čitanje poezije i proze književnika koji će doći u Jajce u okviru ove manifestavije.

- Druženje i prijateljstva donose suradnje i nove projekte. Svakako je to prilika i našim posjetiteljima da se upoznaju s radom živućih književnika. Po završetku druženja planirano je polaganje cvijeća na spomen-bisti našem pjesniku Nikoli Šopu. Dok je istoga dana u večernjim satima predviđeno zatvaranje 19. Šopovih dana na Plivi uz koncert jazz glazbe najavio je predsjednik HKD "Napredak", podružnica Jajce Franjo Leovac.

Na koncertu će nastupiti Marin Klarić na saxsofonu i Josip Jimmy Budeš na klaviru. U okviru koncerta biti će podijeljene i nagrade za najbolje litararne i likovne radove koji su pristigli iz osnovnih i srednjih škola iz Jajca.

Leovac u izjavi za Fenu kaže da je plan po završetku 19. Šopovih dana na Plivi pristupiti pripremi malog jubileja 20. Šopovih dana na Plivi.

- U okviru sljedećih 20. Šopovih dana na Plivi organizirat ćemo okrugli stol o temi života i djela Nikole Šopa. Radove s tog okruglog stola objaviti ćemo za 40. godišnjicu njegove smrti u jednom zborniku radova. "Napretku" u Jajcu je cilj da Šopa izvuče iz zaborava, da se osim rodne kuće, ulice i biste u gradu ljudi upoznaju tko je i što bio naš najdražesniji pjesnik, kako ga je na jednom mjestu nazvao Tin Ujević. Planova je mnogo. Nadamo se da će pandemija koronavirusa biti u sjećanjima do sljiedećih Šopovih dana na Plivi - zaključio je Leovac u izjavi za Fenu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu