Svijet     | 07.10.2020. 12:45 |

U Indiji se smanjuje dnevni broj zaraza koronavirusom

FENA Internet

NEW DELHI, 7. oktobra (FENA) - Indija je u srijedu izvijestila o 72.049 novih slučajeva koronavirusa, što je pad u odnosu na najviši dnevni broj  zaraza u prošlom mjesecu i znak da je dostignut vrhunac infekcije, rekli su dužnosnici i stručnjaci.

Indija predvodi svijet u prosječnom broju novih infekcija, a očekuje se da će u sljedećih nekoliko sedmica prestići Sjedinjene Države kao zemlja s najvećim brojem slučajeva na svijetu, prenosi Reuters.

No, otkad je 17. septembra dosegla najviši dnevni broj novih slučajeva koronavirusa od 97.894, zemlja je Indija bilježi trend smanjenja s prosječno 75.909 dnevnih slučajeva.

"Stalno se smanjuje broj novih slučajeva, što je ohrabrujući znak", rekao je ministar zdravstva Rajesh Bhushan.

Ukupno je u srijedu  bilo 6,76 miliona infekcija, dok je broj smrtnih slučajeva porastao za 986 na ukupno 104.555.

Suočena s ekonomijom u kolapsu, savezna vlada potiče države da se u potpunosti otvore nakon što je u  martu provela jednu od najstrožih blokada na svijetu.

Stručnjaci su rekli da je otvaranje dovelo do skoka slučajeva zaraze u augustu i septembru, koji su se sada možda počeli stabilizirati u velikim gradovima.

"Virus se usporava u velikim gradovima jer ima već puno zaraženih ljudi", rekao je Bhramar Mukherjee, profesor biostatistike i epidemiologije sa Univerziteta Michigan.

Serološko istraživanje koje je vlada objavila krajem prošlog mjeseca pokazalo je da se prevalencija antitijela na SARS-CoV-2 povećala na 7,1 posto između 17. augusta i 22. septembra u usporedbi s 0,73 posto u prethodnom istraživanju između 11. maja i 4. juna.

Mukherjee je rekao kako istraživanje sugerira da je do sada možda zaraženo oko 130 miliona od 1,3 milijarde stanovnika Indije.

Vlada je upozorila na oprez tokom predstojećeg festivalskog razdoblja, uključujući hinduistički festival Diwali u novembru. Rečeno je da bi trebali ograničiti broj ljudi koji smiju ulaziti u hramove, postaviti kamere u neposrednoj blizine kako bi nadzirali gužvu i ne dopuštati ljudima da diraju idole i vjerske knjige.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'