Bosna i Hercegovina     | 07.10.2020. 13:19 |

Uređeno korito na ušću Fojnice u Bosnu u Visokom

FENA Saopćenje

VISOKO, 7. oktobra (FENA) - Uređenje korita na ušću Fojnice u Bosnu u Visokom je završeno, a radovi su izvođeni u fazama. Lijeve obale rijeka rađene su od 2012. do 2014. godine i uloženo je 360 hiljada KM, a od 2017. do 2020.  uređena je desna obala korita Bosne.  

Za te namjene Agencija za vodno područje rijeke Save izdvojila je 750 hiljada KM. U isto vrijeme, uređeno  je i ušće Fojnice u Bosnu.

- Radove je u dvije faze sa 500 hiljada KM finansirala AVP Sava, a Grad Visoko je uložio 200 hiljada KM. Ukupna vrijednost ovog projekta je milion i 800 hiljada KM, Agencija za vodno područje rijeke Save uložila je 1,6 miliona. Grad Visoko je podržao radove sa  200 hiljada KM - izjavio je rukovodilac  Sektora za realizaciju projekata AVP Sava Mirza Bezdrob.

Bezdrob je pojasnio da je izgrađen betonski zid, visine 1,5 metara.

- Na njega se oslanja obloga od betonskih prizmi položenih na tamponski sloj u nagibu 1:2,5  do visine velikih voda stogodišnjeg povratnog perioda. U cilju stabilizacije korita postavljeni su pragovi, sve je upotpunjeno šetnicom dužine 400 metara – dodao je Bezdrob.

Uređenje korita i obala na ušću Fojnice u Bosnu trebalo bi da spriječi izlijevanje rijeka, česta plavljenja i velike materijalne štete.

 U projekte uređenja korita Bosne u Visokom, Agencija za vodno područje rijeke Save, od 2012. godine do danas, uložila je 2 miliona i 150 hiljada KM. Planiran je i nastavak regulacije nizvodno od Gradskog mosta, a najavljena je i izgradnja obaloutvrde i u naselju Ozrakovići.

Otvaranje ponuda planirano je za 19. oktobar. Uređenje korita trebalo bi da spriječi urušavanje lokalne ceste i siguran put djeci do škole, saopćeno je iz Agencija ze vodno područje rijeke Save.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo