Svijet     | 07.10.2020. 15:07 |

Nobelova nagrada za hemiju dvjema naučnicama za otkriće alata za uređivanje DNK

FENA Internet

STOCKHOLM, 7. oktobra (FENA) - Dvije naučnice su ove godine dobile Nobelovu nagradu za hemiju zbog kreiranja alata za uređivanje DNK.

Emmanuelle Charpentier i Jennifer Doudna prve su dvije žene koje su podijelile nagradu, dodijeljenu za njihov rad na tehnologiji uređivanja genoma, prenio je BBC.

Njihovo otkriće, poznato kao genetske makaze Crispr-Cas9, predstavlja alat kojim se vrše specifične i precizne promjene u DNK koje se nalaze u živim ćelijama.

One će podijeliti novac od nagrade koja iznosi 10 miliona kruna, odnosno 1.110.400 američkih dolara.

Komentarišući svoj uspjeh, Emmanuelle Charpentier iz Max Planckove jedinice za nauku o patogenima u Berlinu rekla je da je bila emotivna kada je saznala za nagradu.

- Kad se to dogodilo, bila sam veoma iznenađena, mislila sam da nije stvarno. Ali očito je stvarno - rekla je.

Otkako su dvije naučnice 2012. otkrile genetske makaze Crispr-Cas9, njihova je upotreba se znatno intenzivirala. Alat je doprinio mnogim važnim otkrićima u osnovnim istraživanjima, a u medicini su u toku klinička ispitivanja novih terapija protiv raka.

Ali tehnologija takođe obećava da će moći liječiti ili čak izliječiti nasljedne bolesti. Na primjer, ova tehnologija se trenutno koristi kako bi se došlo do mogućeg lijeka za anemiju srpastih ćelija, poremećaja krvi koji pogađa milione ljudi širom svijeta.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo