Stranačke aktivnosti     | 07.10.2020. 17:20 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Mirjana Marinković-Lepić: Izvještaj EU predstavnike vlasti u BiH predstavlja kao protivnike EU integracija

Povodom Izvještaja Evropske unije o Bosni i Hercegovini u kojem je konstatovano da je naša zemlja na putu ka sticanju kandidatskog statusa ostvarila ograničen ili nikakav napredak oglasila se Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH:

„Izvještaj Evropske unije daje stvarni prikaz stanja u pogledu ispunjavanja uslova za kandidatski status. Svi pokušaji da se krene s mrtve tačke i evropskim putem su propali voljom vladajuće većine.

Kad je riječ o državnom nivou vlasti, Vijeće ministara je u zakonodavnu proceduru uputilo samo četiri zakonska propisa, a predsjedavajući je priznao da se ministri ne mogu dogovoriti oko mnogo čega, te se onda nameće i pitanje legitimiteta vladajuće većine. Odbijeni su amandmani na Ustav BiH; nije ispoštovan rok za usvojene inicijative Naše stranke za dostavu u proceduru Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama; više od godinu dana traje izrada izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u; 'izgubio' se u proceduri tekst Zakona o slobodi pristupa informacijama, itd. Ovo su samo neki od primjera koji govore da vladajuća većina u stvari nema namjeru provoditi reforme.

Da ne govorimo o blokadi HDZ-a u formiranju izvršne vlasti u FBiH zbog neusvajanja izbornog zakona koji nije na tragu evropskih vrijednosti. SNSD i njen predsjednik negira državu BiH i njene organe, SDA je zauzeta odbranom svojih korumpiranih kadrova više nego odbranom države. Ovo govori da najviši predstavnici vlasti jedno govore građanima i evropskim zvaničnicima, a drugo rade. To ih diskreditira kao ozbiljne pregovarače na putu EU integracija. Ne samo da na tom polju ništa ne rade, već je jasno i da pokušaje napretka na tom putu opstruiraju.

Nadam se da će zahvaljujući ovom izvještaju međunarodna zajednica prestati s pohvalama na račun ovdašnjih etnolidera koje su nerijetko izgovarane s ciljem njihovog odobrovoljavanja za saradnju. One očigledno nisu doprinijele ničemu. Izvještaj je također jasna poruka i građanima za koga ni po koju cijenu ne trebaju glasati ako se jednog jutra misle probuditi u normalnoj zemlji, a da ta zemlja bude BiH.“

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta