Svijet     | 08.10.2020. 09:09 |

Grčki sud danas izriče kazne čelnicima neonacističke stranke Zlatna zora

FENA Internet

ATINA, 8. oktobra (FENA) - Grčki sud u četvrtak će izreći  kazne nakon što su čelnici neonacističke stranke Zlatna zora proglašeni krivima za vođenje kriminalne djela, rekao je sudski izvor.

Nakon suđenja koje je trajalo više od pet godina, vijeće od troje sudija u srijedu je ušlo u političku povijest jednoglasno označivši paravojnu stranku zločinačkom organizacijom.

Presuda se pretvara u moguće zatvorske kazne do 15 godina za najviše članove stranke, uključujući njezinog osnivača i dugogodišnjeg čelnika Nikosa Michaloliakosa.

Ključni zločini koje je počinila Zlatna zora su hladnokrvno ubistvo antifašističkog repera Pavlosa Fyssasa i premlaćivanje egipatskih ribara 2012. i komunističkih sindikalista 2013. godine.

U srijedu je osuđeno pedeset ljudi, među njima i 18 bivših saborskih zastupnika Zlatne zore. Jedan od njih sada je član Evropskog parlamenta.

Presuda u Atini donesena je kad su se policija i antifašistički demonstranti sukobili ispred zgrade suda, gdje se okupilo oko 15.000 ljudi.

Očekuje se da će sud oko podneva u četvrtak objaviti hoće li sudije prihvatiti bilo kakve olakšavajuće okolnosti u donošenju presuda, prenosi AFP.

Advokati obrane lobirali su kod sudija kasno u noć radi izricanja blaže presude zbog prethodnog dobrog ponašanja, rekao je sudski izvor.

Prema izvještajima, dva bivša člana Zlatne zore tvrdila su da su ljubitelji životinja. Jedan je rekao da je dugogodišnji davalac krvi.

Michaloliakos je svoju stranku nazivao "sjemenom pobijeđenih" u Drugom svjetskom ratu. Slikan je  kako izražava nacističke pozdrave, a Adolfa Hitlera nazivao je "vizionarom".

62-godišnji bivši matematičar i učenik Georgios Papadopoulos također je negirao postojanje holokaustskih krematorija i ilegalnu imigraciju nazvao "ranom".

Tokom istrage, tužitelji su rekli da je Michaloliakos vodio svoju stranku pod hijerarhijom u vojnom stilu po uzoru na Hitlerovu nacističku stranku, a sam je bio neprikosnoveni vođa više od tri decenije.

Pretragom domova članova stranke 2013. godine otkriveno je vatreno oružje i drugo oružje, kao i nacistički i fašistički simboli.

Velik dio toga bio je u kući zamjenika čelnika Christosa Pappasa, gdje je policija pronašla zastave svastike, dvije kacige njemačke vojske i boce na kojima su bile slike talijanskog diktatora Benita Mussolinija.

Nekada na političkom rubu, Zlatna zora osvojila je više od 426.000 glasova u junu 2012. nakon što se obvezala da će "isprazniti zemlju" od ilegalnih imigranata.

Mnogi od njenih glasača bili su policajci.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'