Bosna i Hercegovina     | 08.10.2020. 10:10 |

Leonardo DiCaprio pozdravio stav Novalića o zabrani gradnje MHE

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. oktobra (FENA) - Zaštita okoliša i očuvanje prirodnih resursa jedna je od ključnih stvari s kojima se bore brojne države svijeta, a upravo aktivizmom i ukazivanjem na sve probleme s kojima je Zemlja suočena u tom smislu bavi se jedan od najpoznatijih holivudskih glumaca današnjice Leonardo di Caprio.

Njegovi zvanični profili na društvenim mrežama, koje prate više od 45 miliona ljudi širom svijeta, prepuni su izjava i fotografija kojima nastoji lobirati na sve vlade svijeta u zaustavljanju uništavanja prirode, a ovaj put u pozitivnom smislu spomenuo je i Bosnu i Hercegovinu.

Od ranije je podržavao rad Koalicije za zaštitu rijeka u Bosni i Hercegovini koja okuplja veliki broj udruženja i koji nastoji ukazati na bh. riječne bisere koji bi bili uništeni izgradnjom mini hidroelektrana (MHE).

Pohvalio je Di Caprio ovaj put nastojanja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i posebno premijera Fadila Novalića da zaustavi izgradnju mini hidroelektrana. Novalić je, između ostaloga, kazao da lično podržava nevladine organizacije koje se bave zaštitom okoliša.

Di Caprio je citirao premijera Novalića koji je veliki zaljubljenik u prirodu i koji je najavio da će uvijek podržati projekte na očuvanju okoliša.

Naime, Kolacija za zaštitu rijeka BiH organizirala je proteste ispred zgrade Federalne vlade 30. septembra ponovo pozivajući na zaustavljanje uništavanja rijeka, a Novalić je okupljenima poručio da su čiste rijeke važnije od strije.

- Mi smo možda jedina zemlja u regionu koja je energetski nezavisna, dovoljno energije dobijamo iz drugih izvora. Naše rijeke moramo očuvati čiste i kao takve predati budućim generacijama - kazao je tada Novalić i upravo taj citat DiCaprio je objavio na svom Instagram profilu.

Kako je napisao slavni holivudski glumac, kao rezultat globalne kampanje pokrenute prošle sedmice kojom se poziva Vlada Federacije BiH da trajno zaštiti "divlje" rijeke u BiH od malih hidroenergetskih projekata i nakon lokalnih protesta koji su uslijedili, premijer Novalić javno je podržao proteste i zaštitu rijeka.

Dodao je Di Caprio da se rijeke Bosne i Hercegovine suočavaju s neposrednim uništenjem zbog 463 mala hidroenergetska projekta koja su trenutno u fazi izrade ili se planiraju.

- Federacija sada treba brzo reagirati, kao što smo to učinili u Sjedinjenim Američkim Državama Zakonom o divljim i živopisnim rijekama - kako bi trajno zaštitila rijeke s najviše bioraznolikosti koje su ostale u Evropi i koje predstavljaju žilu kucavicu za lokalne zajednice i mnoge ugrožene vrste koje svijet inače rizikuje da izgubi - naveo je holivudski glumac.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH 23. juna je usvojio Deklaraciju o zaštiti rijeka i izglasao zaključak o potpunoj zabrani gradnje malih hidroelektrana (MHE) na cijeloj teritoriji FBiH. Dat je rok Vladi FBiH da izvrši analizu i predloži izmjene u zakonodavstvu kako bi se omogućilo provođenje te zabrane u praksi.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom