Društvo

INZ sačinio dodatno COVID-19 Uputstvo za škole, fakultete i vrtiće

Saopćenje, Foto FENA/INZ

ZENICA, 8. oktobra (FENA) - Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica priredio je "Uputstvo za komunikaciju i put učenika, nastavnika ili grupe", u kontekstu dosadašnjih preporuka objedinjenih u dokument "Škole i COVID-19".

Kako pojašnjava načelnik Službe za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) Nino Hasanica, "Uputstvo" je pripremljeno nakon stručnih konsultacija sa Higijensko-epidemiološkim službama (HES) svih domova zdravlja na području ZDK, kao i Službom za epidemiologiju Instituta.

Naglašava da je, iako "Procedura za rad odgojno-obrazovnih ustanova - vodič za unapređenje biosigurnosti u kontekstu COVID-19" razrađuje i taj aspekt, uočeno da određene procedure dešavanja treba dodatno objasniti i propisati.

- Želja nam je da Uputstvo, kao i raniji Vodič, što manje trebaju, po mogućnosti i ne zažive u praksi. Ipak, neka bude pri ruci menadžmentu i osoblju škola, kao i timovima porodične medicine, HES-ovima te svim drugim relevantnim instancama u ovom sistemu - ističe Hasanica.

U INZ-u su istakli zadovoljstvo i zahvalnost za saradnju svim školama, fakultetima, vrtićima, ustanovama za smještaj učenika i studenata i HES-ovima, tokom provedbe i uspostavljanja sistema biosigurnosti u kontekstu COVID-19 u školama, na fakultetima i vrtićima u ZDK.

- Uputstvo 'Protokol postupanja u slučaju pojave simptoma'  može se preuzeti na internet stranici INZ.ba ili direktno na linku VIDEO - navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

(FENA) M.L.