Regija     | 08.10.2020. 13:53 |

Crnogorski istraživački novinar Jovo Martinović osuđen na godinu zatvora

FENA Agencije

PODGORICA, 8. listopada (FENA) - Viši sud u Podgorici osudio je u četvrtak crnogorskog istraživačkog novinara Jovu Martinovića, koji tvrdi da je uhićen na novinarskom zadatku, na godinu zatvora zbog posredovanja u krijumčarenju narkotika, dok je oslobođen optužbe za stvaranje kriminalne organizacije.

Martinović, koji je od uhićenja 2015. godine tvrdio da je bio na novinarskom zadatku, ranijom presudom istog suda iz siječnja 2019. godine bio osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od godinu i pol, koju je ukinuo Prizivni sud zbog nedostaka dokaza i slučaj vratio na ponovno suđenje.

Marinović je nakon uhićenja u pritvoru proveo 15 mjeseci, pa se smatra da je kaznu izdržao.

Nakon današnjeg izricanja presude, Martinović je kazao da je ovakva odluka za njega očekivana, jer je sud tijekom čitavog postupka odbijao da uzme u obzir sve dokaze koji su njemu išli u prilog, pa i najbitnije da je tog dana bio na novinarskom zadatku što su potvrdili saslušani svjedoci, ali i svjedok suradnik u ovom predmetu, prenosi Hina.

„Ovo je truli kompromis. Oslobodili su me za članstvo u kriminalnoj organizaciji, ali su me osudili za posredovanje u narkoticima. Dali su mi godinu dana zatvora. To je klasični kompromis da sebi sačuvaju obraz“, kazao je Martinović.

Reagirajući na presudu crnogorskog suda, međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF) na svom twitter nalogu objavila je da su ovo “crni dan za slobodu medija u Europi”.

"Istraživački novinar Jovo Martinović proglašen je krivim za posredovanje u švercu droge u Višem sudu Crne Gore. Ponovno. Uprkos nedostatku dokaza koje je ustanovio Prizivni sud 2019. Kazna: godina u zatvoru", poručili su iz RSF na Twitteru.

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore također je prosvjedovalo zbog presude podsjećajući na obavezu države da ne vrši pritisak na novinare, kao i da štiti slobodu izražavanja, na što je Crna Gora u upozorena u izvještaju Europske komisije o napretku zemalja kandidata za članstvo u EU-u.

Sve je počelo u listopadu 2015. godine kada je zajedničkom akcijom crnogorske i hrvatske policije uhapšeno 17 osoba, među kojima je bio i Jovo Martinović, pod sumnjom da su bili trgovci drogom i članovi kriminalne organizacije, na čijem je čelu bio crnogorski državljanin Duško Martinović, bivši član međunarodne grupe kradljivaca nakita, poznate kao Pink Panter.

Crnogorsko Specijalno tužiteljstvo za borbu protiv organiziranog kriminala podiglo je optužnicu protiv njih dvojice, kao i protiv još šest navodnih članova grupe, poslije čega je novinar Martinović 15 mjeseci proveo u pritvoru u najpoznatijem crnogorskom zatvoru - Spuž.

Tokom njegovog boravka iza rešetaka, reagirale su brojne domaće i svjetske organizacije za slobodu izražavanja i zaštitu novinara, sa zahtjevom da se Martinović pusti na slobodu i da mu se omogući pravedno suđenje.

Iz pritvora je izašao nakon što je zahtjev za to stigao i od Međunarodne i Europske federacije novinara (IFJ i EFJ). Te dvije novinarske udruge pozvale su crnogorske vlasti da razmotre Martinovićev novinarski rad kao moguće objašnjenje za njegove navodne kontakte sa krijumčarima droge, s obzirom na to da je mnogo uglednih novinara širom svijeta dalo iskaz u njegovu korist.

Jovo Martinović dobitnik je nagrade Piter Mekler za hrabro i etičko novinarstvo za 2018. godinu. Radio je za najuglednije svjetske medije, kao što su The Economist, Newsday, Global Post, The Financial Times, Die Süddeutsche Zeitung i VICE medijska grupa i, prema medijskim napisima, bavio se temama koje su se odnosile na ratne zločine, trgovinu oružjem i ljudskim organima te zloupotrebu moći na Balkanu.

U vrijeme hapšenja, Martinović je radio za francusku produkcijsku kuću CAPA Presse, koja ga je angažirala za terenske provjere i pronalaženje izvora za dokumentarac pod nazivom "Put kalašnjikova".

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo