Ekonomija     | 08.10.2020. 14:35 |

Studija: Coca-Cola doprinosi oko 0,5 posto BDP-u Bosne i Hercegovine

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 8. oktobra (FENA) - U Studiji o socioekonomskom utjecaju Coca-Cole u Bosni i Hercegovini u 2019. godini, koja je predstavljena danas online, istaknuto je da ta kompanija kroz saradnju s 381 lokalnim dobavljačem i više od 14.000 kupaca daje znatan doprinos ekonomiji i društvu BiH.

Generalna direktorica Coca-Cole HBC za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju Ruža Tomić Fontana  izjavila je da je Coca-Cola više bosanskohercegovačka nego što mislimo i da je uvijek nosila onaj jedinstveni i neponovljivi duh Bosne i Hercegovine.

- Kroz decenije našeg rada i uključenosti u zajednicu svakodnevno pokazujemo da smo dio velikog međunarodnog sistema, ali i integralni dio lokalne ekonomije - dodala je Tomić Fontana.

Na početku predstavljanja Studije navela je da je Coca-Cola distribuciju proizvoda u BiH počela u 1969., a da je punionica počela s radom 1975., te da danas u BiH proizvodi 88 posto bezalkoholnih pića koje plasira na bh. tržištu, odnosno 107 miliona litara.

Precizirala je da je ukupna vrijednost direktnog i indirektnog utjecaja Coca-Cole u obliku plaća, poreza i dobiti u 2019. iznosila 186 miliona KM, što čini oko 0,5 posto BDP-a BiH.

- Coca-Cola direktno stvara 40 miliona KM dodane vrijednosti, dok indirektno podržava još 146 miliona KM u privredi BiH - rekla je Tomić Fontana.

Naglasila je da ta kompanija u BiH direktno zapošljava 296 radnika, što je osam posto više nego 2017., a ukupno podržava gotovo 5.200 radnih mjesta.

- Ulaganja Coca-Cole u projekte u zajednici u kojoj posluje od 2015. do 2019. iznosila su 713.000 KM - kazala je Tomić Fontana.

Prezentaciju je pratio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac koji je istakao da se zalaže za politiku zaštite domaće proizvodnje, zbog čega želi naglasiti činjenicu da Coca-Cola gotovo 90 posto proizvoda koje plasira na bh. tržištu proizvodi u BiH. 

- Ulaganja velikih kompanija poput Coca-Cole imaju velik utjecaj na naše društvo i našu ekonomiju jer su iskustva i znanja multinacionalnih kompanija dragocjena za poboljšanje poslovanja bh. kompanija - naveo je Košarac.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije