Bosna i Hercegovina     | 08.10.2020. 15:30 |

Podizanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti u policiji za najviše rukovodioce

FENA Saopćenje

SARAJEVO/KONJIC, 8. oktobra (FENA) - Dvodnevna radionica o temi 'Podizanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti u policiji za najviše rukovodioce' počela je danas u Konjicu, a edukaciji prisustvuju rukovodeći službenici u policiji iz cijele BiH.

Radionica se realizira u okviru projekta 'Podizanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti u policijskim strukturama u BiH kroz edukaciju rukovodećih službenika/ca', koji provodi Udruženje 'Mreža policijskih službenica', a finansira se iz FIGAP II programa.

Radi se o drugoj radionici tog tipa koja se provodi u okviru navedenog projekta.

- Taj projekt usmjeren je na donosioce odluka u policiji budući da je praksa pokazala da rukovodioci u policijskim agencijama nisu prisustvovali edukacijama o toj temi jer se pitanja rodne ravnopravnosti još posmatraju kao #ženska pitanja“, a ne aktivnost izgradnje kapaciteta policijskih službi. Imajući u vidu navedeno, značajno je što su na toj edukaciji, uglavnom, prisutni muškarci, donosioci odluka u policiji - navodi se.

Cilj radionice je podizanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti u policiji, ukazivanje na potrebu donošenja programa mjera s ciljem ostvarivanja rodne ravnopravnosti, imajući u vidu činjenicu da su žene podzastupljene u policijskim agencijama na svim nivoima u BiH, a na rukovodećim pozicijama ih gotovo nema.

- Također, podizanje svijesti o diskriminaciji na osnovu spola i seksualnom uznemiravanju, budući da je istraživanje pokazalo da u policijskim strukturama u BiH postoji visoka tamna brojka tih slučajeva - ističe se.

Iz Udruženja "Mreža policijskih službenica" smatraju da je edukacija najbolji način za prevazilaženje rodnih stereotipa i predrasuda o policiji kao "muškom zanimanju“ i ženi kao "slabijem spolu“.

- Cijenimo da je bitno da najviši rukovodioci u policiji prođu edukaciju o toj temi da bi, u okviru svojih ovlaštenja, počeli poduzimati konkretne mjere u pravcu integriranja rodne perspektive u sve sfere policijskog rada te primjenu afirmativnih mjera koje će doprinijeti ravnopravnosti spolova i u konačnici većoj efikasnosti policijskih organa - ističe se.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'