Ekonomija     | 08.10.2020. 16:11 |

U Brčkom prezentiran projekt 'Viteški dani u Palanci'

FENA Saopćenje

BRČKO, 8. listopada (FENA) - Glavnom koordinatoru Vlade Brčko distrikta BiH Seadu Šadiću i voditelju Službe za turizam Vlade Brčko distrikta BiH Aleksandru Đuriću u četvrtak je u Gradskoj vijećnici predsjednik udruge "Eko Vita" iz Palanke Jasmin Husjenović prezentirao turističku manifestaciju "Viteški dani u Palanci".

Šadić je u razgovoru istaknuo da je projekt značajan za Distrikt i dodao da će se u narednom razdoblju raditi na polju dodatnog institucionalnog jačanja u oblasti turizma, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta BiH.

"Zahvaljujem se mladom timu iz Palanke koji je inicirao ovu aktivnost i pozivam sve druge koji imaju potrebu da na ovakav i sličan način prezentiraju svoje ideje institucijama Distrikta. U ovom je projektu suština da se svim građanima omogući jedan nov način pružanja naših tradicionalnih preporuka koje mi možemo uraditi u našoj lokalnoj zajednici. Mi kao Vlada u budućnosti ćemo razmotriti da se na neki način sufinancira i pripomogne razvitak seoskog turizma, odnosno seoskih gospodarstava kako bi ljudi u svojim obiteljskim kućama mogli na neki način omogućiti smještaj turistima koji dolaze u Brčko, a ujedno bismo pozvali i sve druge zainteresirane strane kako bi kompletan Distrikt pružio sav svoj turistički potencijal", kazao je Šadić.

Voditelj Službe za turizam Vlade Brčko distrikta BiH Aleksandar Đurić kazao je kako "Eko Vita" ovim projektom oživljava baštinu ruralnog područja.

"Pored svog izvornog, bazičnog bavljenja zaštitom prirode udruga "Eko Vita" osmislila je jednu interesantnu manifestaciju koja bi objedinila zaboravljene običaje viteške igre i sl. Ovo je jedna interesantna manifestacija koja može biti uvrštena uz suglasnost resornih odjela i Vlade u program manifestacija Distrikta i na adekvatan način predstavljena publici. Također, ovo je interesantan povod da i ostale lokalne zajednice na sličan način ožive svoju povijest, tradiciju i sl. kao i sve ono što smatraju da je zaboravljeno te na ovakav način promoviraju i ideju predstave Vladi", kazao je Đurić.

Husjenović je kazao kako je manifestacija "Viteški dani u Palanci" ujedno i buđenje povijesti srednjovjekovne Bosne te da bi sadržavala i razne aktivnosti kao što su streličarstvo, borbe mačevima i slično.

"Distrikt je bogat takvom baštinom i imamo dosta potencijala za razvitak takvoga programa. "Viteški dani u Palanci" okupili bi relativno veliki broj žitelja koji bi, saznali smo iz razgovora s kućanstvima, pružili potporu našim sugrađanima koji su spremni svoje domove ili svoje prostore preurediti kao u vrijeme srednjovjekovne Bosne. Manifestacija bi sadržavala razne aktivnosti poput streličarstva i borbi mačevima, a ujedno bi se prezentirale i tradicionalne odore i nošnje takve skupine ljudi. Svi će posjetitelji moći aktivno sudjelovati i spremni smo upriličiti i razne aktivne programe kao što su obilasci kulturnih spomenika u ostalim lokalnim zajednicama, što bi pokrilo veliki dio Brčko distrikta BiH", kazao je Husjenović te pozvao sve udruge koje su spremne aktivno sudjelovati u ovakvim projektima da se jave.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta