Ekonomija     | 08.10.2020. 17:17 |

Firme učesnice u SDG Acceleratoru za MSP prezentirale svoje poslovne ideje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. oktobra (FENA) - Kompanije učesnice programa SDG Acceleratora za mala i srednja preduzeća (MSP) danas su u Sarajevu, u UN House, održale prezentaciju poslovnih ideja pred Savjetodavnim odborom.

Događaj je organizovan i održan u okviru "Poslove sedmice održivog razvoja 2020" (SDG Business Week), koju organizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP u BiH), kojom su promovisani Ciljevi održivog razvoja (Sustainable Development Goals), s posebnim naglaskom na oporavak, liderstvo i inovacije.

SDG Business Week 2020, koji se ove godine održava u periodu od 5. do 9. oktobra 2020. godine, okuplja više od 300 učesnika, kao i eminentne goste predavače iz cijelog svijeta, saopćeno je iz UNDP-a.

SDG Accelerator za MSP u BiH obuhvata rad sa kompanijama koje su kroz angažman vrhunskih međunarodnih i domaćih eksperata dobile podršku, smjernice i sveobuhvatnu metodologiju za razvoj novih proizvoda, usluga ili poslovnih modela baziranih na SDG-ovima. Pored toga, kompanijama je pružena pomoć u komuniciranju i obuci zaposlenih da integrišu održivi razvoj putem internih kampanja i aktivnosti.

Predstavnike kompanija i članove Savjetodavnog odbora na početku je pozdravila Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.

Na današnjem događaju svaka od kompanija je održala prezentaciju kako bi demonstrirala poslovnu procjenu koja stoji iza rješenja. Nakon toga je Savjetodavni odbor dao svoje sugestije na predložene poslovne ideje.

Kako bi se ispoštovale sve propisane epidemiološke mjere, predstavnici kompanija čekali su svoj red za prezentaciju u odvojenoj sali, a prezentacije su pratili putem Zoom platforme. Putem Zooma prezentacije su pratili i članovi Savjetodavnog odbora iz Danske.

 Savjetodavni odbor činili su Stine Kirsten Junge iz danskog UNDP-a, Amir Ćoralić, predsjednik Švedske privredne komore u BiH, Lada Buševac, direktorica kancelarije IFC-a u BiH, Igor Jokić iz Raiffeisen Banke BiH, Ismar Ćeremida ispred UNDP-a u BiH, Bahare Haghshenas i Soren Schou iz danskog Održivog inovacijskog huba acacia.

SDG Accelerator za MSP u BiH ima za cilj ubrzati inovacije i rast malih i srednjih preduzeća u BiH razvojem novih poslovnih rješenja koja su u skladu sa Ciljevima održivog razvoja. SDG Accelerator za MSP jedinstven je po tome što kombinira UNDP-ov uvid u izazove ugrađene u SDG-ove sa savjetima pažljivo odabranih stručnjaka, kao i savjetodavnim kompetencijama poznate kompanije Deloitte u procesu inovacije.

Organizuje se u okviru projekta "Podrška pripreme za implementaciju ciljeva održivog razvoja i uključivanje privatnog sektora", koji implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, a finansira Švedska.

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu