Svijet     | 08.10.2020. 17:04 |

Španija želi ukinuti roditeljski pristanak za pobačaj

FENA Internet

MADRID, 8. oktobra (FENA) - Španska vlada saopćila je da želi promijeniti zakon kako bi omogućila 16 i 17-godišnjakinjama da obave abortus bez dozvole roditelja.

Ministrica ravnopravnosti Irene Montero rekla je da bi žene trebale imati pravo "odlučivati o svom tijelu", javio je BBC.

Vladajuća Popularna stranka (PP) je 2015. godine promijenila španske zakone o pobačajima i propisala roditeljski pristanak za osobe u dobi između 16 i 18 godina.

Abortus je legalan u Španiji u prvih 14 sedmica trudnoće žene.

U srijedu je Montero rekla da je reforma "više nego potrebna".

Dodala je da će biti uvedene i druge mjere, uključujući veći fokus na spolno obrazovanje koje je opisala kao "vakcinu" u borbi protiv rodno-zasnovanog nasilja.

Izmjena zakona također bi uključivala pravo na "najnovije oblike" kontracepcije, rekao je ministar parlamentarnoj komisiji.

Vlada ima za cilj ukidanje reforme - koju je PP uveo 2015. godine - kojom je uspostavljena obaveza roditeljskog pristanka u slučaju djevojčica između 16 i 18 godina koje su željele prekinuti trudnoću.

Ali da bi mogli promijeniti to pravilo, trebala bi im podrška apsolutne većine u parlamentu, koja iznosi 176 glasova.

Abortus je prvi put legaliziran u Španiji 1985. godine u slučajevima silovanja ili fizičkog oštećenja majke ili djeteta.

Opseg zakona proširen je 2010. kada je zadnja vlada dozvolila pobačaj do 22. sedmice u slučajevima fetalnih deformacija.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo