Svijet     | 09.10.2020. 09:21 |

Kina se pridružila globalnoj inicijativi COVAX za distribuciju vakcina COVID-19

FENA Internet

PEKING, 9.oktobra (FENA) - Kina je u petak objavila da se pridružila globalnoj inicijativi za vakcinu COVID-19, koju vodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), postavši najveće ekonomija do danas koje je obećala podršku za pomoć u pravednoj distribuciji vakcina.

Potez Kine, gdje je prvi put prijavljen novi koronavirus, dolazi dok vodi razgovore sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) kako bi kineska vakcina COVID-19 bila uvrštena za međunarodnu upotrebu, prenosi Reuters.

Izjava kineskog ministarstva vanjskih poslova u petak nije dala detalje o nivou podrške koju će Peking pružiti programu poznatom kao COVAX, iako je predsjednik Xi Jinping u maju obećao dvije milijarde dolara tokom sljedeće dvije godine kako bi se pomoglo u rješavanju pandemije.

"Poduzimamo ovaj konkretan korak kako bismo osigurali pravednu raspodjelu vakcina, posebno zemljama u razvoju, i nadamo se da će se razvijenije zemlje također pridružiti i podržati COVAX", rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

Inicijativa COVAX ima za cilj isporučiti najmanje  dvije milijarde doza vakcina do kraja 2021. godine.

Kina se pridružuje grupi od 168 zemalja koje su već najavile svoje sudjelovanje u COVAX-u, uključujući 76 bogatih, samofinansirajućih. Ali ni Sjedinjene Države ni Rusija nisu se pridružile programu.

COVAX zajedno vode  Globalni savez za vakcine i imunizaciju (GAVI), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Koalicija za inovacije u spremnosti za epidemije (CEPI). Koncipiran je kako bi uticao na nacionalne vlade da ne gomilaju vakcine COVID-19 i usredotoči ih na to da prvo budu vakcinisane najrizičnije grupe ljudi u svakoj zemlji.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova, također je u izjavi od petka navelo da Kina ima široke mogućnosti proizvodnje vakcina protiv COVID-19 i da će prioritet dati snabdijevanju zemlja u razvoju kad vakcina bude spremna.

Kina ima najmanje četiri eksperimentalne vakcine u završnoj fazi kliničkih ispitivanja - dvije je razvila državna Kina National Biotec Group (CNBG), a preostala dvije su iz Sinovac Biotech, odnosno CanSino Biologics.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom