Svijet     | 09.10.2020. 11:14 |

Tokom Zlatne sedmice u Kini ostvareno 618 miliona turističkih posjeta

FENA Internet

PEKING, 9. oktobra (FENA) - Kineski osmodnevni praznik Zlatna sedmica pokazao je impresivni oporavak zemlje i ekonomski napredak od nastanka epidemije COVID-19.

Više od pola milijarde ljudi krenulo je na dugo iščekivani odmor i fabrike pojačavaju proizvodnju kako bi dovršile nove narudžbe, prenijela je Xinhua.

Ranije se očekivalo da će ukupan broj domaćih turista širom zemlje tokom praznika doseći 550 miliona, ali su statistike ministarstva kulture i turizma pokazale da je u prvih sedam dana ostvareno značajnih 618 miliona domaćih turističkih posjeta, što je generiralo ukupni prihod od turizma od 454 milijarde juana (oko 66,9 milijardi američkih dolara).

Najposjećenija turistička mjesta u pokrajini Hubei u centralnoj Kini primila su preko 2,07 miliona posjetitelja u prvih sedam dana praznika, prema podacima pokrajinskog odjela za kulturu i turizam, a 30 ključnih turističkih atrakcija imalo je zaradu od oko 205 miliona juana od 1. do 7. oktobra.

U Pekingu se više od 90.000 ljudi, stojeći na kiši, okupilo na trgu Tiananmen 1. oktobra kako bi proslavili praznik koji obiluje patriotskim sadržajima.

Prema podacima općinske uprave za kulturno nasljeđe u Pekingu, oko 40 muzeja u gradu nudilo je više od 100 specijalnih kulturnih aktivnosti za praznik.

Muzej palače, poznat i kao 600 godina star Zabranjeni grad, imao je rekordan broj posjetilaca od preko 30.000 otkako je djelomično ponovo otvorena 1. maja.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana