Kultura     | 09.10.2020. 11:33 |

Javna tribina 'Bošnjačka usmena lirika – kulturno-historijski okviri razvoja'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. oktobra (FENA) - Javna tribina pod naslovom "Bošnjačka usmena lirika – kulturno-historijski okviri razvoja i najznačajnije zbirke" održana je u organizaciji Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, a predavanje je održala naučna saradnica Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine Nirha Efendić.

Na tribini je istaknuto da proučavanje te književnohistorijsko i književnoteorijsko bošnjačke usmene lirike traje u neujednačenom kontinuitetu već više od dva stoljeća te da je pitanju određenja lirike posvećivana znatno manja pažnja nego proučavanju epike te 'prelaznih oblika', balade i romanse.

Kada je riječ o bošnjačkom usmeno-književnom toku, najveći dio priloga odnosi se na ljubavnu pjesmu koja se od kraja 19. stoljeća označava terminom sevdalinka.

- Sevdalinka pak nije jedina lirska vrsta koja se razvijala unutar ovog pjesništva. S obzirom na zaokruženost književnoteorijskog određenja i reprezentativnog predstavljanja izbora iz građe, od ukupne bošnjačke lirike jedino su još uspavanke, i to u novije vrijeme, unekoliko dobile zasluženu pažnju – rečeno je na tribini.

O ostalim vrstama pjesama koje su prepoznate kao samosvojni oblici u korpusu bošnjačke usmene lirike, mitološkim, svatovsko-svadbenim, porodičnim, vojničkim i šaljivim, postoje prilozi različitih i neujednačenih zahvata, ali u svakom slučaju nedostatnih s obzirom na konačne domete.

Nakon uvodnog predavanja prisutni su uzeli učešće pitanjima i diskusijama te je na koncu zaključeno da se treba obnoviti inicijativa prema UNSA da se pri Filozofskom fakultetu uspostavi katedra za etnologiju, saopćeno je iz VKBI-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana