Ekonomija     | 09.10.2020. 11:15 |

Novalić i Džindić 12. oktobra u posjeti kompaniji Eastern Mining u Varešu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. oktobra (FENA) -  Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić u ponedjeljak, 12. oktobra posjetit će kompaniju Eastern Mining u Varešu. 

Predstavnici kompanija Easter Mining, orjentirane na istraživanje mineralnih resursa i poslove eksploatacije će ovom prilikom upoznati premijera i ministra s projektom na kojem aktivno rade, te informirati o detaljima seta geoloških istraživanja i rudarskih analiza koje potvrđuju ekonomsku opravdanost prisustva svih minerala na dodijeljenom koncesionom području.

Ova posjeta će omogućiti da najviši izvršni organi Federacije BiH dobiju iscrpan uvid u set direktnih i indirektnih benefita koje ovaj projekat donosi kako lokalnoj zajednici, tako i Zeničko-dobojskom kantonu, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini, od visokih rudarskih standarda koji umnogome podižu ugled privredi, do povećanja broja zaposlenih i generalno standarda života u našoj zemlji. 

Kompanija Eastern Mining d.o.o. je nosilac koncesije za istraživanje i eksploataciju u Varešu (BiH). U vlasništvu je Adriatic Metals, kompanije koja je listirana na Australijskoj i Londonskoj berzi vrijednosnih papira. Od 2017. godine, Eastern Mining vrši istraživanja na nekoliko lokaliteta u općini Vareš, prvi put nakon osamdesetih godina prošlog vijeka. Fokus kompanije je istraživanje mineralnih sirovina koje imaju potencijal za rast kompanije. Krajnji je cilj oživljavanje rudarske industrije na području općine Vareš, eksploatacijom novih i postojećih nalazišta rude. Projekat je privukao ugledne strane investitore u BiH. Na mnogo načina, ovaj istraživački projekat je jedinstven u poslijeratnoj BiH, kako u pogledu veličine investicije tako i potencijala za razvoj.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!