Društvo

Princu Albertu II od Monaka uručen ‘Ključ grada Sarajeva’ (VIDEO)

Tekst: Kanita Aliagić, Foto FENA/Hazim Aljović

SARAJEVO, 9. oktobra (FENA) – Princu Albertu II od Monaka danas je u sarajevskoj Vijećnici uručen "Ključ grada Sarajeva", a priznanje i povelju, koja simbolizira trajnu vezu Grada i njegovih građana, uručili su mu gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić.

Uz izraze zahvalnosti, princ Albert je kazao da je njegova posjeta Sarajevu prilika da se jačaju odnosi i uspostavi bolja saradnja.

- Vijećnica je 'feniks Sarajeva'. Izdigla se iz pepela nakon svega što je pogodilo ovaj grad – rekao je on te ukazao na važnost Olimpijskog muzeja koji je sinoć svečano otvoren u Sarajevu.

Obnova muzeja, rekao je, prepuna je simbolike, budi posebne emocije kod ljudi i uspomene na Zimske olimpijske igre koje su održane 1984.godine, ali i na EYOF-a 2019. godine.

- Te vrijednosti će ostati sačuvane za naredne generacije da uče o historiji glavnog grada. Volio bih u Sarajevu ostati još nekoliko dana, ali siguran sam da ću se ovdje ponovo vratiti kako bih s vama slavio nove uspjehe - poručio je princ Albert II od Monaka.

Gradonačelnik Skaka i predsjedavajući Gavrić zahvalili su visokom gostu na posjeti, te kazali da dolazak u Sarajevo i podrška princa Alberta II ima nemjerljiv značaj za promociju bh. sporta i Olimpijskog komiteta BiH, u međunarodnim krugovima i dokaz da Sarajevo i BiH mogu praviti događaje vrijedne pažnje evropske i svjetske javnosti.

- ''Ključ Grada Sarajeva'' je kruna i najbolji način da se Sarajevo kao glavni grad BiH simbolično oduži princu Albertu II za nesebičnu pomoć, zalaganje za razvoj i očuvanju civilizacijskih vrijednosti i promociju mira - istakao je Skaka.

Nakon dodjelje priznanja, princ od Monaka se upisao i u knjigu utisaka u Vijećnici, a potom je uz velike mjere sigurnosti prošetao i Baščaršijom.

Priznanje ‘Ključ grada Sarajeva’, dodjeljuje se istaknutim ličnostima koji su dali doprinos za promociju, podršku i unapređenje sporta, sportskih aktivnosti Sarajeva i BiH na međunarodnom planu.

Pogledajte VIDEO

Preuzmite VIDEO

 

(FENA) H.D.