Bosna i Hercegovina     | 09.10.2020. 13:09 |

E-trening WHO-a o mentalnom zdravlju i ljudskim pravima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. oktobra (FENA) - Asocijacija XY najavila je za 14. oktobar u Sarajevu edukativni e-trening iz oblasti mentalnog zdravlja i ljudskih prava Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), dostupan na jezicima Bosne i Hercegovine i regije.

Besplatni e-trening Svjetske zdravstvene organizacije o mentalnom zdravlju i ljudskim pravima - Quality Rights bit će zvanično pokrenut u okviru konferencije nazvane 'Mentalno zdravlje, ljudska prava i oporavak'. Ta konferencija dio je tradicionalnog obilježavanja 10. oktobra,Svjetskog dana mentalnog zdravlja.

Trening je namijenjen osobama sa iskustvom mentalnih poteškoća, donosiocima odluka, zdravstvenim ili socijalnim radnicima, članovima porodice ili zajednice sa ciljem sticanja znanja i vještina u unapređenju ljudskih prava, kao i suzbijanju stigme, zlostavljanja i prisile koji su često iskustva osoba s mentalnim, psihosocijalnim, intelektualnim i kognitivnim poteškoćama.

Prijevod tog e-treninga i podrška učesnicima omogućeni su u okviru Projekta mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini koji podržava Vlada Švicarske, a implementira Asocijacija XY u partnerstvu sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS.

- Inovativni internet kurs već je u svijetu prošlo više od 20 hiljada učesnika. Oni su time stekli dragocjena znanja o mentalnom zdravlju i ljudskim pravima te dobili zvanični certifikat Svjetske zdravstvene organizacije – navodi se.

U skladu sa preporukama Kriznog štaba/stožera prezentaciji će prisustvovati ograničen broj zdravstvenih profesionalaca iz Bosne i Hercegovine, a putem online platforme događaj će pratiti veliki broj osoba iz države i regije.

Konferencija 'Mentalno zdravlje, ljudska prava i oporavak' najavljena je za 14. oktobar u Sarajevu, s početkom u 11.00 sati.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom