Svijet     | 10.10.2020. 12:58 |

Policija prekinula proteste protiv Kremlja na dalekom istoku države

FENA Internet

MOSKVA, 10. oktobra (FENA) - Policija na ruskom Dalekom istoku rastjerala je silom dugotrajni protest protiv Kremlja, pri čemu je uhapšeno 25 ljudi, saopćile su lokalne vlasti, kao odgovor na, kako su nazvali, ilegalni pokušaj podizanja protestnih šatora na centralnom trgu.

Demonstracije u gradu Habarovsku traju posljednja tri mjeseca protiv vladavine predsjednika Vladimira Putina, prenio je Reuters.

Video snimke na društvenim mrežama prikazuju policiju koja nosi palicu u pancirima odvozeći demonstrante i rastavljajući šatore.

Stanovnici Habarovska, oko 6.110 kilometara istočno od Moskve, počeli su da održavaju sedmične skupove nakon pritvaranja Sergeja Furgala, popularnog guvernera regije, 9. jula zbog optužbi za ubistvo koje on negira.

Protesti su istakli bijes među nekima sa Dalekog istoka zbog, kako smatraju, politike koja proizlazi od dalekih centralnih vlasti u Moskvi koje ih godinama zanemaruju.

Pristalice Furgala, koji je član nacionalističke stranke LDPR, kažu da je kažnjen zbog poraza kandidata iz vladajuće proputinovske stranke Jedinstvena Rusija 2018. Kremlj kaže da je Furgal sučen s teškim optužbama.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo