Svijet     | 10.10.2020. 18:18 |

Žaparov premijer Kirgistana, uhapšen bivši predsjednik

FENA Internet

BIŠKEK, 10. oktobra (FENA) - Kirgistanski parlament izabrao je danas Sadira Žaparova za novog premijera, čime je prevaziđen politički vakuum u toj centraloazijskoj zemlji koju su zahvatili nemiri nakon parlamentarnih izbora održanih 4. oktobra.

Žaparova su njegove pristalice ove sedmice oslobodile iz zatvora, gdje je služio kaznu zbog optužbi da je u incidentu iz 2013. godine uzeo državnog službenika za taoca. On je pred parlamentom danas rekao da ne bi mijenjao sastav vlade, prenosi Al Jazeera.

Uoči glasanja, predsjednik parlamenta Miktibek Abdildajev najavio je da će podnijeti ostavku nakon manje od sedmice na toj funkciji.

Kako je najavljeno, parlament Kirgistana planira razmotriti odluku predsjednika države Soronbaja Ženbenkova da proglasi vanredno stanje u zemlji do 21. oktobra, koje predviđa i policijski sat.

Na centralnom trgu u glavnom gradu Kirgistana Biškeku jučer je došlo do sukoba pristalica Žaparova i bivšeg predsjednika Almazbeka Atambajeva, a agencije su prenijele da je na automobil bivšeg predsjednika pucano iz vatrenog oružja.

Nemiri u Kirgistanu počeli su kada su se pristalice nekoliko partija koje na parlamentarnmh izborima održanim 4. oktobra nisu osvojile nijedno mjesto u parlamentu, okupile nakon objavljivanja preliminarnih rezultata na centralnom trgu u Biškeku, tvrdeći da je glasanje lažirano.

Tokom noći sa ponedjeljka na utorak, demonstranti su zauzeli zgradu parlamenta u kojoj se, također, nalaze predsjednička administracija, vlada, kancelarija gradonačelnika i kancelarija državnog tužioca i oslobodili iz zatvora Žaparova i Atambajeva.

Pod pritiskom više hiljada demonstranata, vlada u Kirgistanu podnijela je ostavku, a Centralna izborna komisija poništila je rezultate parlamentarnih izbora održanih u nedjelju.

Kako je ranije danas javio Tass, bivšeg predsjednika Atambajeva uhapsile su specijalne snage policije, saopćeno je iz sjedišta Socijaldemokratske stranke Kirgistana.

Atambajev je lišen slobode zbog navodnog organizovanja masovnih nereda.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo