Bosna i Hercegovina     | 11.10.2020. 11:33 |

Ahić: Stabilan mir se može postići samo doktrinom ravnoteže moći

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 11. oktobra (FENA) - "Regionalni aspekti sigurnosti BiH" tema je današnje redovne sesije Kruga 99, koja će biti održana online.

Uvodničar je dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije prof.dr. Jasmin Ahić.

- Svjedoci smo da u postkofliktnim i postratnim društvima i državama, i postratnozločinačkim područjima gdje su agresorske snage protiv države BiH počinile nezabilježene zločine u modernoj povijesti čovječanstva, kao što su genocid u i oko Srebrenice, udruženi zločinački poduhvat, te ratne zločine velikog obima trajni i stabilan mir može se postići samo doktrinom ravnoteže moći - kazao je Ahić na pres-konferenciji održanoj prije sesije.

Istakao je da je "ravnoža moći, koja je osnovni koncept na kojem je Dejtonskim mirovnim sporazumom uspostavljen mir i stabilnost a onda i djelimična sigurnost u regionalnom smislu, zapravo koncept koji postavlja određene sukobljene strane u jednu ravnotežu moći, bila ona populacijska, vojna ili sigurnosna".

Dodao je da disbalans u tom segmentu u posljednje tri godine radi Republika Srbija svojim stremljenjem ka naoružavanju, ka otvorenom pokazivanju moći.

- Jučer je Srbija imala vojnu vježbu u području Sandžaka, na Pešteru, gdje je 2.900 vojnika imalo vježbu s bojovom municijom, tenkovima, avijacijom, kineskim bespilotnim letjelicama, i to pokazuje da Srbija želi da dominira ovim područjem prikrivajući tako svoje određene interese. Srbija želi da ostane vojno neutralna, tako je bar zvanična politika kroz strategiju odbrane Republike Srbije, ali ne znam kako i zašto u takvoj vojnoj moći i od čega se Srbija želi braniti, ko je ikada napao Srbiju - kazao je Ahić.

Istakao je da je hibridni rat koji se dešava protiv države BiH uzeo maha do četvrte faze svoga djelovanja.

- Stabilnosti i sigurnost na području zapadnog Balkana je značajno narušena ovakvim otvorenim i javnim naoružavanjem Republike Srbije od prvenstvo ruskih centara moći ali i u jednom djelu i tehnološkog napretka drugog najjačeg igrača na svijetu u geopolitičkom smislu a to je Republike Kine - kazao je Ahić.

Dodao je da samo obrazovanjem i knjigom možemo da postignemo da bh. društvo i država BiH bude jaka i snažna da se može uvijek, bez obzira na unutrašnje problem, oduprijeti bilo kakvom ataku od onih koji imaju neprijateljske namjere. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo