Stranačke aktivnosti     | 11.10.2020. 13:32 |

Saopćenje za javnost SDS-a

FENA Saopćenje

Stanković: Od sredstava od prodaje struje Hercegovini ne ostaje gotovo ništa

Vlada Republike Srpske istočnohercegovačke opštine doživljava kao ekonomsku periferiju sa koje crpi resurse a u koju ne želi da uloži ništa. Gacko i Trebinje proizvedu 50% ukupne količine električne energije u Republici Srpskoj. Od sredstava od prodaje struje Hercegovini ne ostaje gotovo ništa. – istaknuto je na pres konferenciji koju su danas u Trebinju održali funkcioneri Srpske demokratske stranke iz Hercegovine.

„Zemljišne naknade iz proizvodnje električne energije koje se doznačavaju opštinama su veoma male u odnosu na sredstva koja se izdvajaju u FBiH. Kad bi se umjesto pola pfeninga izvdajalo 1 pfening po kilovatu elektične energije, sredstva bi se uduplala što bi značilo da dodatnih pet miliona KM koja ostaju Istočnoj Hercegovini za razvoj, otvaranje novih radnih mjesta i izgradnju infrastrukture“ – istakao je Ilija Stanković, član Izvršnog odbora GO SDS Trebinje.

Stanković je naglasio da je pandemija korona virusa uticala na privredni razvoj i privredu Trebinja.

„Obaveza je gradskih vlasti da što više sredstava izdvoji za pomoć onim privrednim granama koje su bile prinuđene da obustave svoj rad kao što su ugostiteljstvo, turizam i prevozničke djelatnosti. Neophodno je dio sredstva predviđen za infrastrukturne projekte preusmjeriti za pomoć privredi kako bi sačuvali radna mjesta“ – naglašava Stanković.

Član Izvršnog odbora OO SDS Nevesinje Milovan Cvijetić kazao je da je u protekle četiri godine aktuelna vlast napravila ogromne podjele među građanima što Nevesinje ne zaslužuje.

„Privreda Nevesinja je na koljenima jer je poslednjih dana ugašena i poslednja proizvodna fabrika u Nevesinju, fabrika za proizovdnju košulja „Klaudija“ koja zapošljava 80 radnika. Aktuelna vlast u Nevesinju i Vlada RS nisu uradili ništa da spriječe zatvaranje ove fabrike“ – istakao je Cvijetić.

Cvijetić je kazao da su glavni resurs Nevesinja ljudi, a poslednje četiri godine su obilježene pojačanim odlazkom stanovništva na koji se opštinska vlast predvođena SNSD-om nije obazirala već se samo pohlepno odnosila prema javnim resursima.

Veselin Vujović, predsjednik Opštinske Boračke organizacije Bileća je kazao da i danas u ovoj opštini postoji veliki broj nezaposlenih demobilisanih boraca i djece iz porodica poginulih boraca.

„Zapošavanje u bilećkoj opštinskoj administraciji se odvija isključivo po partijskoj liniji što je neprihvatljivo. U isto vrijeme, naknada za komunalne takse u doba pandemije su povećane 8 puta što je postalo još veći teret bilećkoj privredi koja ne može da izdrži nove namete što može rezultirati otpuštanjem radnika iz privrede i odlaskom mladih iz ove opštine“ – zaključio je Vujović.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo