Svijet     | 12.10.2020. 11:03 |

Preliminarni rezultati lokalnih izbora u Beču - Najviše glasova osvojila SPÖ

FENA Saopćenje

BEČ, 12. oktobra (FENA) - Prvi preliminarni rezultati lokalnih izbora za gradske vlasti, održanih 11. oktobra u Beču, su već potvrđeni i pored visokog udjela glasačkih kartica ove godine, predviđenih za glasanje u odsustvu i na daljinu. Prema rezultatima, ljevica i dalje ostaje na čelu austrijske prijestolnice. 

Najviše glasova osvojila je SPÖ - Socijaldemokratska partija u Austriji sa 43,08 posto, dok je druga najjača stranka bila ÖVP sa 18,49 posto. Trećeplasirana je aktuelni koalicioni partner SPÖ u bečkoj vladi, GRÜNE - Stranka zelenih sa 12,21 posto. Izborni debakl pretrpjela je Slobodarska stranka Austrije - FPÖ, a njen bivši predsjednik i bivši vicekancelar Heinz-Christian Strache, osvojio je svega 3,6 posto glasova. Izborni prag od pet posto prešla je i liberalna stranka NEOS (6,92 posto). 

Time dosadašnji poredak sa gradonačelnikom Michaelom Ludwigom ostaje i dalje osiguran. Socijaldemokrati će moći birati svog saveznika i drže trenutno sve opcije otvorenim. 

Ove godine 1.133.010 osoba imalo je pravo glasa na lokalnim izborima u Beču, a na biračkim mjestima glasalo je ukupno 417.628 od čega je bilo 407.726 bilo važećih listića. Ovogodišnji odziv na biračkim mjestima iznosio je 36,86 posto, u šta se ne ubraja postotak rekordnog broja izdatih glasačkih kartica. Prebrojavanje 360.563 izdatih kartica se očekuje u toku dana, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo