Svijet     | 12.10.2020. 12:34 |

Sjeverna Koreja proslavila 75. godišnjicu vladajuće stranke

FENA Internet

SEOUL, 12. oktobra (FENA) - Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un posmatrao je desetke hiljada plesača, gimnastičara i drugih izvođača na velikoj proslavi povodom 75. godišnjica osnivanja vladajuće Radničke stranke.

Partijski list Rodong Sinmun u ponedjeljak je objavio fotografiju na kojoj Kim, uz glavne pomoćnike dok maše publici, prenosi Reuters.

Državna televizija KCNA rekla je da je Kima dočekalo glasno klicanje dok je ulazio na "Veliku masovnu gimnastičko-umjetničku izvedbu ".

Događaj je uslijedio dan nakon do sada nezabilježene noćne vojne parade, koja je pokazala neobično širok spektar novog oružja u Sjevernoj Koreji.

Sjeverna Koreja oživjela je takozvane 'Masovne igre' 2018. godine, nakon petogodišnje pauze, kako bi prikazala sliku međunarodnog angažmana i mira.

'Masovne igre' velike su predstave u kojima sudjeluju deseci hiljada plesača, gimnastičara te pjevača, koji izvode poznate propagandne teme.

Nacionalna zastava Sjeverne Koreje i zastava Radničke stranke u nedjelju su podignute uz potriotsku muziku, uključujući 'Radnička stranka je naš vodič' i 'Duž puta socijalizma', izvijestila je KCNA.

U svjedočenjima koja su prikupljena od grupe onih koji su prebjegli iz Sjeverne Koreje opisuju se oštri režimi treninga za takve nastupe, koji graniče s prisilnim dječjim radom.

Igre su nastavljene ove godine uprkos strogim graničnim kontrolama i karantinskim mjerama nametnutim kako bi se spriječilo širenje korona virusa.

Analitičari kažu da bi to bilo pogubno za ekonomski i politički izoliranu zemlju, koja tek treba izvijestiti o tome ima li potvrđenih slučajeva COVID-19.

Kim i njegova službena pratnja nisu nosili maske na fotografiji objavljenoj u Rodong Sinmunu, za razliku od mnoštva gledalaca na velikom stadionu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'