Svijet     | 12.10.2020. 14:21 |

Netanyahu i prijestolonasljednik Abu Dabija dogovorili sastanak

FENA Internet

JERUSALEM, 12. oktobra (FENA) - Izraelska vlada odobrila je u ponedjeljak sporazum o normalizaciji odnosa s Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), a premijer Benjamin Netanyahu rekao je da su on i prijestolonasljednik Abu Dabija razgovarali i dogovorili sastanak.

Američki "mirovni sporazum" kojim su uspostavljeni puni diplomatski odnosi sa zaljevskom arapskom zemljom otvorio je novo diplomatsko tlo u regiji, gdje je zabrinutost zbog Irana velika, čak i dok su Palestinci osudili pakt kao izdaju njihove težnje za državnošću u zemlji okupiranoj Izraelcima.

Prestolonasljednik Abu Dabija Mohammed bin Zayed al-Nahyan, de facto vladar UAE, u ponedjeljak je napisao na Twitteru da su on i Netanyahu razgovarali o jačanju bilateralnih veza, javio je Reuters.

U službenom saopćenju, koje je objavljeno u isto vrijeme kada i glasanje izraelske vlade kojim je odobren sporazum sa UAE-om od 15. septembra, Netanyahu je rekao da će se on i šeik Mohammed uskoro sastati, bez preciziranja datuma.

U znak rastuće saradnje Izraela i UAE, brod iz UAE pristao je u ponedjeljak u izraelskoj luci Haifa, prevozeći teret od 15 kontejnera.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'