Regija     | 12.10.2020. 13:48 |

U Sloveniji uz manje testiranih 169 novozaraženih

FENA Internet

LJUBLJANA, 12. listopada (FENA) - U Sloveniji je u zadnja 24 sata na koronavirus izvedeno 1404 testova i potvrđeno 169 novih zaraza koronavirusom, a dvije zaražene osobe umrle su, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada.

Manji broj testova nego obično provede se u dane vikenda, ali i dalje zabrinjava rast postotaka zaraženih u testiranoj populaciji.

Dan ranije u Sloveniji je na 2956 testova pozitivan rezultat na koronavirus pokazalo njih 411, što je do sada rekordan broj novozaraženih u jednom danu.

Epidemiološka situacija i dalje se  pogoršava, ubrzano raste broj novih zaraza, ali su bolnice sve spremnije odgovoriti na izazov i mogu primiti više pacijenata nego ranije, kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani glasnogovornik vlade za Covid-19 Jelko Kacin.

Zahvalio je novinarima i medijima na "korektnom" izvještavavanju o epidemiološkoj situaciji jer na taj način učinkovito djeluju na negativne napise u društvenim medijima u kojima ima i onih koji čak negiraju postojanje virusa i šire dezinformacije.

Prema zadnjim podacima ministarstva zdravstva, sa zarazama u zadnja 24 sata ukupan broj infekcija od početka epidemije u Sloveniji povećao se na  8832, a od tog broja trenutno je aktivnih 3444  slučajeva. U bolnicama je 172  zaraženih, od čega 26 na intenzivnim odjelima. Do sada je od posljedica Covida-19 umrlo 169 osoba.

Među novozaraženima je i predsjednica slovenske Liječničke komore i nekadašnja pravobraniteljica ljudskih prava Zdenka Čebašek-Travnik. Kako je priopćila Liječnička komora, zaražen je i njezin suprug koji je virus vjerojatno dobio na ortopedskoj klinici u Ljubljani, gdje je zaposlen.

Kako je jučer izjavila Bojana Beović, voditeljica vladinog  stručnog tima za koronavirus, ovaj tjedan može se očekivati donošenje novih mjera za obuzdavanje epidemije. Slovenija po njezinim riječima neće moći izbjeći niti ulazak u tzv. crvenu zonu zbog porasta broja novih slučajeva.

Prema planu koji je nedavno prihvatila vlada, to će se dogoditi onda kada broj zaraze na sto tisuća stanovnika u 14 dana prijeđe 140, a sada je broj već 165, ali uz dodatan uvjet da istodobno u bolnicama bude više od  250 hospitaliziranih dnevno, od čega najmanje 50 na intenzivnom liječenju, što još nije slučaj.

Tada bi u Sloveniji bila ponovno proglašena epidemija, a za tu fazu predviđena su tri "paketa" novih restrikcija i mjera. U zadnjem paketu predviđa se i zatvaranje trgovačkih centara, online nastava u školama za sve polaznike, pa i mogućnost "zatvaranja" općinskih ili regionalnih granica, prenosi Hina.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo