Bosna i Hercegovina     | 12.10.2020. 15:43 |

Dani zdravlja u BiH-U septembru obavljeno 1.118 besplatnih mamografskih pregleda

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. oktobra (FENA) - U sklopu “Dana zdravlja” koje organizira Udruženje “Think pink – zajedno smo jedno”, u saradnji s udruženjima žena oboljelih od karcinoma dojke, uz provođenje svih epidemioloških mjera, u prvoj fazi mobilnim mamografom obavljeno je 1.118 besplatnih mamografskih pregleda na 20 lokacija širom Bosne i Hercegovine.

Iz Udruženja “Think pink – zajedno smo jedno” su saopćili da je kod dvije žene otkriven karcinom dojke, a kod 47 žena su uočene promjene na dojci, te su one upućene na dodatne preglede s ciljem utvrđivanja dijagnoze ili otklanjanja sumnje na karcinom dojke.

U drugoj fazi održavanja "Dana zdravlja", koja će biti organizirana do kraja ove godine, bit će obavljeno još najmanje 400 besplatnih mamografskih pregleda u ruralnim dijelovima zemlje.

- Dani zdravlja tokom kojih se ženama širom Bosne i Hercegovine, sa fokusom na udaljene lokacije, pružaju usluge besplatnih mamografskih pregleda, spašavaju živote. Udruženje „Think Pink - Zajedno smo jedno“ kroz brojne aktivnosti radi na podizanju svijesti stanovništva o karcinomu dojke, s naglaskom na prevenciju i rano otkrivanje ovog oboljenja, razbijanju predrasuda i stigmatizacije vezane uz karcinom dojke, te generalno na promociji zdravih stilova života i unapređenja i očuvanja zdravlja stanovništva – navodi se u saopćenju ovog udruženja.

Napominje se da je u Bosni i Hercegovini karcinom dojke još uvijek oboljenje koje odnosi najviše života među ženama. Svake godine oko 1.300 žena otkrije da ima karcinom dojke.

- Iako ne postoji centralizovana baza podataka, zabilježeno je da u našoj državi borbu sa bolešću izgubi najmanje 500 žena godišnje. Pored nepostojanja zvaničnog registra osoba oboljelih od malignih oboljenja, u BiH ne postoji razvijen program prevencije i ranog otkrivanja karcinoma dojke, te veliki broj žena ne ide na redovne preglede – navode iz Udruženja.

Iz tog razloga u velikom broju slučajeva, karcinom dojke se otkrije u kasnoj fazi, kad su šanse za izlječenje minimalne. Inače, karcinom dojke je u velikom procentu izlječiv ukoliko se otkrije na vrijeme, te je program prevencije i ranog otkrivanja karcinoma dojke koji provodi udruženje „Think Pink - Zajedno smo jedno“ u Bosni i Hercegovini od izuzetnog značaja.

Iz Udruženja napominju da su ove godine Dane zdravlja organizirali zahvaljujući sredstvima prikupljenim od prošlogodišnje Trke/šetnje za život “Race for the Cure” i  partnerstvu sa UniCredit Bankom i kompanijom VISA, saopćeno je iz udruženja „Think Pink - Zajedno smo jedno“.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo