Svijet     | 13.10.2020. 09:00 |

Klinička ispitivanja ruske vakcine protiv koronavirusa počinju u Indiji i UAE

FENA Internet

MOSKVA, 13. oktobra (FENA) - Rusija namjerava provesti klinička ispitivanja svoje vakcine Sputnik V protiv novog koronavirusa u različitim zemljama, i budući da je sigurna u njezinu učinkovitost vakcina će biti jedna od najproučenijih na svijetu, rekao je Kirill Dmitriev, izvršni direktor Ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF) u intervjuu za CNN.

"Već smo vakcinisali više od 12.000 ljudi u Rusiji. Započeli smo klinička ispitivanja u Bjelorusiji, Venezueli. Očekujemo da ćemo započeti klinička ispitivanja i u Indiji ove sedmice. Dakle, imamo mnogo zemalja koje su poprilično zainteresirane za ovo," rekao je Dmitriev.

Čelnik RDIF-a je rekao da će se ispitivanja vršiti i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

"Jako smo uzbuđeni zbog kliničkih ispitivanja u UAE. U osnovi, UAE ima vrlo vjerodostojnog regulatora kojeg svijet poštuje", rekao je.


"Naša vakcina bit će jedna od najbolje proučavanihvakcina na svijetu", kazao je Dmitriev.

"Da mi u to ne vjerujemo, Rusija ne bi nudila klinička ispitivanja širom svijeta", pojasnio je.

Čelnik RDIF-a rekao je da će proizvodni kapacitet u Rusiji u početku biti dovoljan samo da Rusima pruže vakcinu, prenosi TASS.

"Sve vakcine koja možemo proizvesti u Rusiji izvorno će se koristiti u Rusiji. Zbog toga nam je potrebna proizvodnja u Indiji i Brazilu za proizvodnju za ostatak svijeta", rekao je.

Rusija je 11. augusta postala prva u svijetu koja je registrirala vakcinu protiv koronavirusa koja je dobila ime Sputnik V. Priprema je razvijena u Nacionalnom istraživačkom centru Gamaleya, a klinička ispitivanja obavljena su u junu i julu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo