Bosna i Hercegovina     | 13.10.2020. 10:16 |

Za sutra najavljena 15. redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 13. oktobra FENA - Predsjedavajući Mirsad Zaimović sazvao je za sutra 15. redovnu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Prema oficijelnoj najavi, sjednica će biti održana na Ilidži nakon prekida zasjedanja od 30. septembra, kada je zaključeno da amfiteatar u zgradi u kojoj je sjedište Federalnog parlamenta tehnički nije pogodan za online sjednice.

- Svaki put kod online zasjedanja postoje tehničke poteškoće. Ovaj put su eskalirale s obzirom na to da je veliki broj ljudi bio prisutan na online platformi, a nekolicina ih je sjedila u sali Federalnog parlamenta - izjavio je nakon tog prekida predsjedavajući Zaimović.

- Zaključili smo da je veoma teško raditi na ovakav način i da za nastavak zasjedanja treba osigurati prostor gdje možemo raditi uz fizičko prisustvo poslanika. Konstatovali smo da ovaj amfiteatar nije uslovan za rad u vrijeme kada treba poštovati epidemiološke mjere - kazao je također on tom prilikom.

U najavljenom dnevnom redu za sutra je više zakona i izvještaja o finansijskom poslovanju federalnih institucija, zavoda ili fondova, kao i drugih odluka.

Po skraćenom postupku su najavljeni prijedlozi izmjena odnosno dopuna Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH, Zakona o vanparničnom postupku i Zakona o sudovima FBiH.

Dnevnim redom su predložene također odluka o donošenju Regulacionog plana historijskog gradskog područja Počitelj za period od deset godina, odluka o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta Energetska efikasnost u javnim zgradama Sarajevo, potom odluka o davanju saglasnosti na izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BIH za 2019. godinu (konsolidovani).

Tri dostavljena izvještaja odnose se na izvršenje Finansijskog plana Federalnog fonda solidarnosti za 2019. godinu, na rad i finansijsko-materijalno poslovanje Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom za period 01.07.-31.12.2019. godine te za prvo polugodiste 2020. Informacija ove agencije je također jedna od najavljenih tačaka dnevnog reda, a tiče se analize podataka dostavljenih od sudova i tužilaštava u Federaciji BiH, u kojima je predložena i izrečena mjera oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom u prošloj godini.

Izvještaji o izvršenju Programa rada Agencije za reviziju privatizacije u Federaciji BiH za 2019. godinu, Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, kao i Federalnog zavoda za zapošljavanje, također su predložene teme za ovu sjednicu Predstavničkog doma.

Iz Federalnog ministarstva finansija je dostavljen Izvještaj o zaduženju Federacije BiH po osnovu emisije (5Y) obveznica na dan 08.09.2020. godine, koji je također u najavljenom dnevnom redu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta