Regija     | 13.10.2020. 12:46 |

BiH na listi država u kojim EFSA provodi kampanju 'STOP afričkoj svinjskoj kugi'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. oktobra (FENA) - Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA - European Food Safety Agency) pokrenula je u jugoistočnoj Evropi kampanju pod nazivom "Stop afričkoj svinjskoj kugi", s ciljem jačanja svijesti i pomoći u zaustavljanju širenja afričke svinjske kuge u ovom dijelu Evrope.

Kampanja je usmjerena na države koje je EFSA u prošloj godini prepoznala kao zajedničko "područje od interesa" obzirom da se nalaze u blizini država u kojima je prisutna afrička svinjska kuga (ASK). To su Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Grčka, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Slovenija.

Iz EFSA-e su naveli da je njihove kampanja dio aktivnosti koje trenutno poduzimaju Evropska komisija i druge međunarodne organizacije u nastojanju da iskorijene ovu bolest u Evropi, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Afrička svinjska kuga je virusna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje. Virus je bezopasan za ljude, ali je u mnogim državama izazvao značajne ekonomske poremećaje.

Trenutno ne postoje vakcine protiv ASK, tako da izbijanje epidemije može dovesti do potrebe usmrćivanja velikog broja svinja iz uzgoja u zahvaćenom području.

Borba protiv ASK podrazumjeva saradnju veterinarskih organizacija, lovačkih udruženja, grupa poljoprivrednika, carinskih službenicika, graničnih policija, lokalnih organa, turističkih agencija i putnika u svim ovim državama, kako onim u kojima zaraza već postoji, tako i ovim koje su označene kao "granične". 

Obzirom na to da epidemija ASK može imati razorne posljedice, otkrivanje, prevencija i prijavljivanje su od suštinskog značaja za suzbijanje ove smrtonosne bolesti.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo