Bosna i Hercegovina     | 13.10.2020. 14:28 |

Ministar Alikadić održao sastanak s predstavnicima šest strukovnih udruženja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. oktobra (FENA) - Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić održao je danas sastanak s predstavnicima šest strukovnih udruženja - Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera u BiH, Udruženja likovnih umjetnika u BiH, PEN centra BiH, Društva pisaca BiH, Asocijacije arhitekata u BiH i Udruženja filmskih radnika u FBiH.

Na sastanku je dogovoreno da će ministar Alikadić podržati zahtjeve strukovnih udruženja u skladu s mogućnostima Ministarstva kulture i sporta KS.

Zahtjevi koje su postavili predstavnici šest strukovnih udruženja su da Ministarstvo kulture i sporta KS donese Odluku o vraćanju statusa strukovnih udruženja i udruženja od značaja za ovih šest udruženja te da Ministarstvo donese Odluku o vraćanju redovne dotacije na iznos iz 2008. godine za ovih šest strukovnih udruženja. Zahtjevano je i izdvajanje strukovnih udruženja u odnosu na ostala udruženja pri dodjeli sredstava Ministarstva te da Ministarstvo izradi Pravilnik o evaluaciji/bodovanju projekata prijavljenih za dodjelu sredstava iz Ministarstva, kao i da izradi Pravilnik o prioritetima u dodjeli sredstava za kulturu i sport. 

Ministar Alikadić smatra da su strukovna udruženja od značaja za kulturu Kantona Sarajevo i da je saglasan da ona budu izdvojena od ostalih udruženja kao prioritetna u raspodjeli sredstava s obzirom da broje oko 1.500 visokoobrazovanih članova, te da se u obzir mora uzeti i struka i tradicija ovih udruženja.

Radi se o udruženjima koja su osnovana polovinom prošlog stoljeća i koja su organizatori i koordinatori izuzetno značajnih kulturnih manifestacija za Kanton Sarajevo, državu BiH i šire. Ovih šest udruženja su članovi važnih evropskih i svjetskih institucija kulture, te nosioci licenci potrebnih za predstavljanje bosanskohercegovačkih umjetnika na svjetskoj kulturnoj sceni, saopćeno je iz Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo