Bosna i Hercegovina     | 13.10.2020. 15:26 |

Čolo i Novaković učestvovale na video sastanku stalnog komiteta PSVE

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. oktobra (FENA) - Predsjedavajuća Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Alma Čolo i zamjenica predsjedavajuće Delegacije i potpredsjednica PSVE Snježana Novaković Bursać, učestvovale su na video - sastanku Stalnog komiteta PSVE, koji je jučer i danas održan kao zamjena za redovno oktobarsko zasjedanja PSVE.

Sjednica je počela razmjenom mišljenja članova Komiteta s predsjednikom Komiteta ministara Vijeća Evrope i zamjenikom ministra vanjskih poslova Grčke Miltiadisom Varvitsiotisom, koji je u svom obraćanju naglasio da u vremenu pandemije koronavirusa (COVID 19) ljudski život i javno zdravlje trebaju biti na vrhu prioriteta u svim državama članicama, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH. 

Generalni sekretar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Angel Gurría s učesnicima sastanka diskutirao je o utjecaju pandemije na svjetsku ekonomiju i o neophodnim aktivnostima za adresiranje ovog izazova, uključujući i pomoć državama u razvoju i najranjivijim skupinama  društva da lakše prebrode izazove s kojima se suočavaju.

Članovi Komiteta održali su i raspravu o temi "Oružani sukob između Armenije i Azerbejdžana, neuspjeh mirnog rješavanja sukoba i rizik za regionalnu stabilnost".

Usvajanjem Nacrta rezolucije, na osnovu izvještaja Hannah Bardell, države članice pozvane su da promoviraju edukaciju o zdravstvenim rizicima konzumiranja droga, posebno među mladima i da koriste liječenje i rehabilitaciju u borbi protiv njihovih štetnih učinaka. Prema usvojenom tekstu, trebalo bi zabraniti samovoljno hapšenje i pritvaranje, kao i upotrebu prekomjerne sile i nesrazmjernih presuda prema osobama koje konzumiraju droge.

Nakon diskusije o izvještaju Iana Liddella Graingera, članovi Komiteta usvojili su Nacrt rezolucije i Nacrt preporuka o problematici uvođenja mjera od država članica kao odgovor na pandemiju koronavirusa koje moraju biti u skladu s demokratskom pravnom stečevinom, uz isticanje važnosti uloge parlamenata, posebno kroz parlamentarni nadzor.

Izvjestilac Vladimir Vardanyan prezentirao je zaključke izvještaja o utjecaju pandemije koronavirusa na ljudska prava i vladavinu prava, osvrćući se na širok spektar mjera koje su države članice poduzele kako bi ograničile širenje koronavirusa, a koje su nekad ograničavale uživanje prava zaštićenih Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Nakon rasprave usvojen je Nacrt rezolucije i Nacrt preporuka proisteklih iz ovog izvještaja.

Izvjestilac Boguslaw Sonik u svom mišljenju osvrnuo se na činjenicu da su sloboda izražavanja i sloboda medija često pod pritiskom tokom vremena pandemije, te da je registriran povećan broj napada na novinare.

Godišnji izvještaj o aktivnostima komesara za ljudska prava Vijeća Evrope za 2019. godinu prezentirala je komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović. Prezentirani izvještaj bazira se na pet polja djelovanja - rastuće političko i društveno prihvatanje rasizma, zanemarivanje ljudskih prava migranata i izbjeglica, ugroženost ženskih prava, represiju protiv neslaganja i na eroziju sudske nezavisnosti.

Nastavak video - sastanka proširenog Stalnog komiteta PSVE bit će održan 22. i 23. oktobra 2020. godine.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo