Ekonomija     | 13.10.2020. 17:14 |

Razvojna banka FBiH namjerava otvoriti poslovnicu u Goraždu (VIDEO)

FENA Saopćenje

GORAŽDE, 13. oktobra (FENA) - Razvojna banka Federacije Bosne i Hercegovine namjerava otvoriti poslovnicu u Goraždu i ponuditi usluge privrednicima u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, istaknuto je to danas nakon sastanka u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde koja će pružiti podršku tim aktivnostima jer je saradnja BPK i Razvojne banke FBiH obostrani interes. 

Sastanku su prisustvovali vršitelj dužnosti predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH Semir Fejzić, v.d. izvršnog direktora za projekte i razvoj Dalibor Milinković, v.d. Izvršnog direktora za podršku poslovanju Senija Bubić, premijerka BPK Goražde Aida Obuća i ministar za privredu BPK Mensad Arnaut.

Kako je direktor Fejzić pojasnio, procijenjeno je da Razvojna banka FBiH treba biti prisutna u svih deset kantona Federacije Bosne i Hercegovine, a trenutno je prisutna u sedam kantona.

- Cijenimo da bi to bilo značajno za BPK Goražde, Srednjobosanski i Zapadno-hercegovački kanton u kojima trenutno nemamo svoje organizacione jedinice odnosno poslovnice. Kako bi te poslovnice učinili dostupnim vladama kantona i privrednicima, obrtnicima i poljoprivrednicima danas smo na bazi argumenata i činjenica dobili punu podršku da istrajemo na toj inicijativi - kazao je. 

Također, na sastanku je razgovarano, dodao je Fejzić, i o drugim modalitetima saradnje poput osiguranja aranžmana za sufinansiranje kamata, a prezentirani su i proizvodi Razvojne banke FBiH.

- Premijerka je prezentirala svoje planove vezane za saniranje posljedica koje je pandemija koronavirusa Covid-19 ostavila na BPK Goražde. Radi se o uspješnom sastanku, a Uprava Razvojne banke već je donijela zaključak kojim se ide u pravcu otvaranja poslovnice - kazao je.

Napomenuo je da je potrebno da Vlada BPK Goražde donese odluku što bi, prema najavi, trebala učiniti već sutra kako bi se ta odluka mogla proslijediti Nadzornom odboru te krenuti u realizaciju operativnih stvari.

- Nadati se da bi poslovnica već u prvom kvartalu sljedeće godine mogla biti otvorena ovdje u Goraždu - zaključio je Fejzić.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća ocijenila je ovu posjetu veoma značajnom prije svega za privredu BPK Goražde te je zahvalila Upravi Razvojne banke jer su donijeli zaključak o otvaranju poslovnice i u BPK.

- Upoznati smo da je to banka koja je prije svega oslonjena na podršku i pomoć privredi na cijeloj teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, a s obzirom da je BPK Goražde kanton koji ima razvijenu privredu kojoj je potrebna dodatna podrška, smatramo da će se otvaranjem poslovnice i plasiranjem kreditnih linija ići u pravcu podrške privredi - kazala je Obuća.

BPK će, naglasila je, dobiti prijeko potreban kapital neophodan za dodatni razvoj privrednih subjekata koji egzistiraju na tom području.

- Vlada BPK je ohrabrena činjenicom što se to dešava upravo u mandatu koji je dosta okrenut ka podršci privredi i privrednim subjektima, pogotovo u vrijeme pandemije koronavirusa Covid-19, kada je njihovo poslovanje ugroženo - istaknula je Obuća.

Kada je riječ o planovima da se poslovnica otvori u prvom kvartalu naredne godine, Obuća je istaknula da su to planovi koje će diktirati Razvojna banka Federacije BiH.

- Koordinirat ćemo s njima i biti na usluzi u svim aktivnostima koje se očekuju od Vlade i Skupštine BPK Goražde jer nama je cilj da zadržimo privredne subjekte koji egzistiraju na području Kantona ali i da dobijemo nove privredne subjekte koji će biti konkurentni na tržištu - zaključila je Obuća.

Pogledajte https://fena.ba/video/4980

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1FddV5VCXM6A89UT8YOg5U29MCWRwISjs?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo