Stranačke aktivnosti     | 13.10.2020. 20:21 |

Priopćenje za javnost HRS-a

FENA Saopćenje

Priopćenje: Financiranje kampanje u Neumu novcem poreznih obveznika

Izgleda uzalud revizorska izvješća. Izgleda uzalud afera „Srebrna malina“. Izgleda uzalud svi naši dopisi pravosudnim organima, aktivnosti u Skupštini, prizivi Ustavnome sudu… praksa nenamjenskog i protuzakonitog trošenja namjenskih sredstava za zaštitu i spašavanje ne samo da se nastavlja, nego se sada koristi u predizborne svrhe.

O čemu je riječ? Da bi se imala potpuno jasna slika, moramo se vratiti u 2017. godinu. Inspektorat FUCZ utvrđuje kako je ŽUCZ HNŽ-a prekršila zakon i nenamjenski utrošila 1,4 milijuna KM sa računa za zaštitu i spašavanje za nabavku vatrogasnih vozila. Naime, Zakonom je jasno definirano da se nabavka i opremanje vatrogasnih jedinica lokalne samouprave ne mogu financirati ovim sredstvima. Iako postoji pisani dokument koji, dakle, potvrđuje nenamjenski i protuzakonit utrošak namjenskih sredstava, s praksom se svih ovih godina nastavlja, a zadnji primjer se dogodio u Neumu.

Premijer Nevenko Herceg, zajedno sa ravnateljem ŽUCZ vitezom Eugenom Ćubelom i cijelom stranačkom svitom svečano su „donirali“ vatrogasno vozilo općini Neum vrijednosti 170 000 KM, financirano s namjenskog računa za zaštitu i spašavanje. Više je razloga zašto je donacija protuzakonita.

Prvi razlog je taj što se radi o očiglednoj plaćenoj političkoj kampanji. Što to pri primopredaji vozila rade kandidat za načelnika i kandidati za općinsko vijeće, ako se ne radi o plaćenoj kampanji? I to plaćenoj novcem proračunskih korisnika, ne HDZ-a BiH. Manji problem bi bio kada bi HDZ BiH kao stranka, od višemilijunskog iznosa proračunskih dotacija koje ova stranka dobiva, donirala vatrogasno vozilo. Puno veći problem je što je plaćeno novcem poreznih obveznika.

Drugi razlog je onaj kojeg smo opisali iznad. Niti je općinsko vijeće, niti Skupština HNŽ-a donijela Program razvoja zaštite i spašavanja u kojem je definirana nabavka ovog vozila. Dakle identičan slučaj kršenja zakona kao u slučaju kada je inspektorat utvrdio nezakonitosti u nabavci iz 2016. godine.

HRS godinama vodi borbu protiv nenamjenskog utroška sredstava za zaštitu i spašavanje, budući da se radi vjerojatno o najvećim proračunskim financijskim malverzacijama. U prilog ovome ponajbolje govori činjenica da još od 2015. g. datira prva prijava koju smo uradili protiv Fahrudina Solaka. Zadnji čin ove naše borbe je bila pretposljednja sjednica Skupštine HNŽ-a gdje smo tražili promet s namjenskog računa za zaštitu i spašavanje za 2020. godinu, kao i točku dnevnog reda na temu izvješća o radu ŽUCZ. Na izričit zahtjev premijera Nevenka Hercega točka nije stavljena na dnevni red, vjerojatno kako javnost ne bi doznala načine netransparentnog trošenja tih sredstava na razini HNŽ-a. Sa istim zahtjevom ćemo ići i na sljedećoj sjednici Skupštine. Problemu zaštite i spašavanja se mora pristupiti stručno i transparentno, baš kako bi se izbjegli slučajevi u kojima se na milijune KM utroši na „donacije“, a zimi nas iznenade snjegovi, ljeti požari.

U općinskom vijeću Neuma tražiti ćemo donošenje Plana i programa zaštite i spašavanja kako bi stali u kraj financijskim malverzacijama novcem poreznih obveznika i kako bi se ovoj problematici pristupilo isključivo stručno, kako to zakon nalaže, a ne u cilju predizborne kampanje. Također, tražiti ćemo izvješće o prometu sredstava sa općinskog računa za zaštitu i spašavanje te ćemo ga javno objaviti.

Što se tiče kršenja zakona, HRS je već pokrenuo određene aktivnosti, na razini županije, u cilju zaustavljanja i istrage o nezakonitom utrošku sredstava za zaštitu i spašavanje od strane ŽUCZ, a tome ćemo sada pridodati i prijavu protiv HDZ-a BiH zbog očigledne, novcem poreznih obveznika, plaćene političke kampanje prije službenog početka kampanje.

OO HRS-a Neum

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!