Bosna i Hercegovina     | 14.10.2020. 13:16 |

Utvrđen dnevni red sjednice Predstavničkog doma PSBiH

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 14. oktobra (FENA) - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH će danas razmatrati Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine, koji su predložili poslanici: Saša Magazinović (SDPBiH), Damir Arnaut (Naša stranka) i Jasmin Emrić (A-SDA).

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma je, u drugoj komisijskoj fazi, sa 22 usvojena amandmana, podržala prijedlog ovog zakona.

Bit će razmatran i  Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o sudskim taksama u postupku pred Sudom BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a kojim se stvaraju uvjeti za uspostavljanje efikasnog mehanizma naplate sudskih taksi.

Trebo bi biti razmatran i Prijedlog zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici iz Kluba Demokratske fronte, s mišljenjem Ustavnopravne komisije. 

Ustavnopravna komisija nije utvrdila usaglašenost prijedloga ovog zakona s Ustavom i pravnim sistemom BiH, te je Domu dostavila negativno mišljenje.  

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik Saša Magazinović, a kojim se predviđa ukidanje mogućnost da izabrani zvaničnici obnašaju više funkcija u isto vrijeme.

Prilikom utvrđivanja dnevnog reda, poslanici su imali nekoliko prijedloga za njegovu dopunu.

Od svih prijedloga, prihvaćen je onaj predsjedavajućeg Kluba poslanika SDA Adila Osmanovića da se u dnevni red uvrsti Izvještaj o utvrđivanju liste uspješnih kandidata za imenovanje sedam članova Ureda za razmatranje žalbi u Sarajevu.

Ostali prijedlozi nisu dobili potrebnu entitetsku podršku tako da nisu uvršteni u dnevni red današnje sjednice.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo