Bosna i Hercegovina     | 14.10.2020. 13:50 |

Pekić: Nećemo podržati amandmane na zakon o sprečavanju sukoba interesa

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 14. oktobra (FENA) - Poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mira Pekić (PDP) kazala je danas da Klub poslanika SDS i PDP neće podržati amandmane na Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine, koji su predložili poslanici: Saša Magazinović (SDPBiH), Damir Arnaut (Naša stranka) i Jasmin Emrić (A-SDA).

- U prošlom zakonu, definicija sukoba interesa bila je dobra i tačno se govorilo šta je sukob interesa za nosioce javnih funkcija u institucijama BiH, a ovim amandmanima definiše se da nosioci javnih funkcija mogu da budu funkcioneri u entitetima, kao i da budu ovlaštene osobe u udruženjima i fondacijama koji se finansiraju iz entiteta i kantona  - pojasnila je.

Pekić je istakla da u prethodnom zakonu toga nije bilo, jer je bilo jasno definisano šta mogu i šta ne mogu nosioci javnih funkcija.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma je, u drugoj komisijskoj fazi, sa 22 usvojena amandmana, podržala prijedlog ovog zakona. 

U plenarnoj fazi amandmane su dostavili poslanici Alma Čolo, Damir Arnaut, Jasmin Emrić i Saša Magazinović. 

Predloženi zakon, između ostalog, predviđa osnivanje komisije za odlučivanje o sukobu interesa čiji članovi ne bi bili poslanici i delegati iz PSBiH, kao što je to sada slučaj. 

Definirano je da komisija bude stalno i nezavisno tijelo koje je uspostavila PSBiH, sa sjedištem u Agenciji  za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, a koje obavlja poslove iz svoje nadležnosti određenih ovim zakonom.

Također je predviđeno da za člana komisije ne može biti imenovana osoba koja je nosilac javne funkcije.

Predviđeno je da Komisiju čine predsjednik i četiri člana. Kandidat za člana komisije, između ostalog, mora ispunjavati uvjet da nije član političke stranke, kao i to da pet godina prije kandidiranja za predsjednika ili člana komisije nije obavljao funkciju poslanika, delegata, odbornika ili vijećnika, gradonačelnika, načelnika općine, člana vlade ili savjetnika na bilo kojem nivou vlasti u BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!