Bosna i Hercegovina     | 14.10.2020. 15:31 |

'Bjelava'-Građani Foče zadovoljni reakcijom MUPRS u vezi s gradnjom mHE Bjelava

FENA Saopćenje

SARAJEVO/FOČA, 14. oktobra (FENA) - Udruženje građana 'Bjelava' zadovoljno je reakcijom MUP-a Republike Srpske u vezi sa bespravnom gradnjom minihidroelektrane (mHE) u slivu rijeke Bjelave.

- U povodu saopštenja Ministarstva unutrašnjih poslova RS o podnesenom izvještaju protiv osobe iz Foče u vezi sa bespravnom izgradnjom mHE, Udruženje građana 'Bjelava' izražava zadovoljstvo aktivnostima koje su nadležne institucije preduzele.

Ovakav izvještaj potvrđuje argumentovanost naših dosadašnjih navoda i ukazivanja na brojne nezakonite radnje od početka radova na izgradnji mHE u slivu rijeke Bjelave - navode u saopćenju za javnost.

Nadaju se da će ‘ta aktivnost MUP-a RS pokrenuti i druge republičke i opštinske institucije da na odgovoran način, u skladu sa zakonom, obavljaju poslove u svojoj nadležnosti’.

Podsjećaju da su ‘sve te aktivnosti MUP-a RS dale dodatni značaj građanskoj inicijativi u djelovanju protiv nezakonitih radnji, koje se dešavaju u našem okruženju’.

- Svjedoci smo da, u dosadašnjim aktivnostima, građani nisu bili zaštićeni od načelnika Opštine i Skupštine Opštine Foča iako su izabrani da zastupaju interese svih građana i lokalne zajednice.

Svojim (ne)djelovanjem su pokazali da zastupaju interese pojedinaca. U prilog tome govori i nemogućnost održavanja sjednice Skupštine, potom i Kolegijuma, zbog nedostatka kvoruma gdje je jedna od tačaka dnevnog reda bila i izgradnja mHE u slivu rijeku Bjelave.

Posebno zabrinjava činjenica da je na Kolegijumu, koji je prethodio otkazanoj sjednici, na inicijativu načelnika i saglasnošću  većine prisutnih članova, usvojen Dnevni red sa prijedlogom odluke o davanju prava službenosti za postavljanje cjevovoda za mHE na opštinskom zemljištu u slivu rijeke Bjelave, ne osvrćući se na brojne prijave o nezakonitim radnjama od početka radova u slivu rijeke Bjelave – ističu iz Udruženja.

S obzirom na sve navedeno i na novonastalu situaciju povodom izvještaja, koji je MUP RS-a dostavio Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju, iz Udruženja ‘Bjelava’ traže da Skupština Opštine Foča što hitnije zakaže redovnu, planiranu sjednicu sa već predloženim dnevnim redom.

- Napominjemo da, pošto se nisu izjasnili na sjednici, tražimo stav po tom pitanju od svih onih koji trebaju zastupati građane. Iz tog razloga smo svim strankama, klubovima odbornika i svim odbornicima u aktuelnom sazivu SO dostavili Informaciju i zahtjev za izjašnjavanje vezano za izgradnju mHE na Bjelavi i drugim rijekama na području opštine Foča i čekamo njihove odgovore - navode iz Udruženja 'Bjelava' uz napomenu 'Stop izgradnji mHE, sačuvajmo rijeke Foče'.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta