Kultura     | 14.10.2020. 15:02 |

Film Jasmile Žbanić na 58. 'Viennale' u Beču

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. oktobra (FENA) - Na ovogodišnjem skraćenom repertoaru 58. izdanja Međunarodnog filmskog festivala "Viennale", koji će početi 22. oktobra u Beču, naći će se i austro-bosanska koprodukcija "Quo Vadis, Aida?" bosanskohercegovačke režiserke Jasmile Žbanić.

Pored filma o genocidu u Srebrenici "Quo Vadis, Aida?" ("Kuda ideš, Aida?"), na festivalu će biti prikazani i drugi filmovi iz regiona, kao što je film "Domovine" srbijanske režiserke Jelene Maksimović. Prošle godine je bečka filmska platna pokrilo 300 filmova, dok se ove godine zbog skraćenog programa uslijed pandemije koronavirusa očekuje samo 86 igranih i dokumentarnih filmova te 27 kratkometražnih filmova, saopćio je Eurocomm PR. 

U sklopu ovogodišnjeg repertoara nalaze se i dvije monografije posvećene značajnim stvaraocima filmske umjetnosti Christoph Schlingensief i Isabel Pagliai. Na festivalu će biti prikazane i kinematografije Želimira Žilnika, zatim "Austrokino" o stvaralaštu 70-tih godina te tradicionalna retrospektiva koja se realizuje zajedno sa Muzejom filmske umjetnosti u Beču. Pored inozemnih ostvarenja, koja su prethodno nagrađivana na festivalima u Berlinu i Veneciji, ovogodišnji "Viennale" značajan prostor ostavlja domaćim austrijskim filmovima kao što je režiserski debi Evi Romens "Hochwald".

Festival će 1. novembra zatvoriti dokumentarac "The Truffle Hunters" Miachela Dwecka i Gregory Kershawa, navodi se  u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!