Bosna i Hercegovina     | 14.10.2020. 15:36 |

MCPBiH - Slijepe osobe se još susreću s problemom diskriminacije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. oktobra (FENA) - U Bosni i Hercegovini živi više od 5.000 osoba sa oštećenjem vida, a njihova svakodnevica obilježana je, nažalost, poteškoćama u zapošljavanju, neadekvatnim informiranjem u tehnikama dostupnim slijepim osobama (brajovo pismo, štampa sa uvećanim slovima, zvuk itd.), te u nabavci tiflo-tehničkih pomagala, kao i sa drugim poteškoćama koje dijele sa svojim sugrađanima i drugim osobama koje očekuju pomoć i podršku države i društva, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH (MCPBiH) povodom Međunarodnog dana bijelog štapa.

Iz Ministarstva podsjećaju da je predsjednik Međunarodnog saveza slijepih 1970. godine proglasio 15. oktobar Međunarodnim danom bijelog štapa, kao znak sjećanja na dan 1930. godine, kada je Guilly d’Herbmont pokrenula inicijativu za korištenje bijelog štapa kao zaštitnog znaka slijepih osoba.

- Međunarodni dan bijelog štapa u svijetu se slavi još od 1964. godine, kada je tadašnji predsjednik SAD-a Lyndon Johnson proglasio navedeni datum Danom bijelog štapa. To pomagalo za kretanje slijepih osoba postalo je i simbol njihove nezavisnosti i samostalnosti - navodi se u saopćenju.

Iz MCP-a BiH ističu kako se Međunarodni dan bijelog štapa u našoj zemlji obilježava s ciljem upoznavanja najšire javnosti sa problemima slijepih osoba.

- Svakodnevni problemi slijepih osoba gotovo su nezamislivi onima koji vide. Od rupe na cesti, do pristupa prodavnici, informaciji, državnim institucijama, oni trebaju stalnu pratnju osoba koje vide. Bijeli je štap produžena ruka slijepe osobe, sve ostalo što je izvan njegovog domašaja potpuna je nepoznanica, ali i opasnost za osobu koja ne vidi. Sljepoća je uvijek bila i ostaje težak problem pojedinca, njegove porodice i društva, pa je stoga nužno konstantno pratiti specifične potrebe i probleme slijepih osoba. Ovoj populaciji moderna tehnologija uveliko je olakšala život, ali i dalje, bez obzira na moderna poboljšanja, postoje specifične potrebe koje se mogu rješavati samo permanentnim radom i pomaganjem svakom pojedincu koji je pogođen ovom vrstom invalidnosti - navodi se.

Iz MCP-a BiH nadalje navode kako se slijepe osobe kao i druge osobe s invaliditetom još uvijek susreću sa problemima diskriminacije.

- Polazeći od činjenice da Ustav BiH i entiteta FBiH i RS, te Statut Brčko distrikta BiH, svim građanima garantuju najviši nivo međunarodno priznatih ljudskih prava, iz čega proizilazi i potreba osiguranja ravnopravnog i punog uživanja i ostvarivanja istih, kao i pravo na zaštitu od diskriminacije na bilo kojoj osnovi, pa i na osnovi invalidnosti, kao i činjenice da je punopravno članstvo BiH u Evropskoj uniji zajednički cilj kojem teže država BiH i njeni entiteti, MCPBiH oprijedjeljeno je da u kapacitetu svoje koordinirajuće uloge pruži doprinos poboljšanju društvenog položaja slijepih osoba i uopšte osoba s invaliditetom, sa vizijom da BiH postane društvo u kojem biti slijep neće značiti manje vrijedan nego različit - navodi se u saopćenju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'