Bosna i Hercegovina     | 14.10.2020. 15:27 |

EU donirala KCUS-u opremu kao dio pomoći BiH u borbi s pandemijom COVID-a 19

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 14. oktobra (FENA) - Evropska unija donirala je danas Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) dva trijažna kontejnera i dva monitora za praćenje vitalnih funkcija pacijenata.

To je samo dio evropske pomoći koju EU pruža zdravstvu Bosne i Hercegovine u borbi s pandemijom koronavirusa.

Primopredaja opreme obavljena je u kompleksu Kliničkog centra, a implementator projekta je UNDP. 

Šef Sekcije operacija za pravosuđe i unutrašnje poslove i reformu javne uprave Delegacije EU u BiH Nicolas Bizel, koji je simbolično uručio donaciju, izjavio je tom prilikom novinarima da je ovo nastavak pomoći, kompletiranje donacije od deset trijažnih kontejnera Univerzitetskom kliničkom centru, odnosno samo dio medicinske pomoći Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu u borbi protiv pandemije koronavirusa, ukupno vrijedne sedam miliona eura, koja se od početka marta isporučuje širom zemlje.

-  Ukupno, od početka pandemije, Evropska unija je donirala KCUS-u opremu vrijednu 628.000 KM, a ukupna donacija za zdravstvene ustanove u Sarajevskom kantonu je oko 930.000 KM - Bizelove su riječi.

On je kazao i da će dva monitora za praćenje vitalnih funkcija pacijenata biti tokom dana uručena Općoj bolnici u Sarajevu, kao i da će jedna donacija biti doznačena zdravstvenom centru.

Bisel je najavio nastavak isporuke medicinske opreme zdravstvenom sektoru u BiH i u narednim sedmicama.

Budući da posljedice pandemije nisu samo zdravstvene već i ekonomske prirode, Evropska unija će biti na raspolaganju Bosni i Hercegovini s makro pomoći od 250 miliona te sa 73 miliona za pomoć ekonomiji, najavio je Bisel.

Šef Kriznog štaba KCUS-a dr. Bosanko Horozić zahvalio je Evropskoj uniji za doniranu opremu, kao i za sve prethodne aktivnosti koje su značajno pomogle u borbi s pandemijom.

Dva donirana trijažna kontejnera su dio od ukupno deset dosad doniranih te će sva oprema pomoći unapređenju kvaliteta procesa trijaže u Kliničkom centru kroz koji dnevno prođe od dvije do dvije i po hiljade pacijenata, kazao je šef Kriznog štaba UKC-a.

Upitan za najnoviju situaciju vezanu za pandemiju, on odgovara da broj oboljelih varira iz dana u dan tako da nije moguće prognozirati daljnji slijed događaja, ali i da je Klinički centar spreman već od januara za zbrinjavanje i najtežih pacijenata oboljelih od COVID-a 19.

Treba se nadati da neće doći do najgoreg scenarija, dodaje Horozić, ali i biti spreman ako se to ipak desi. Uputio je apel svim zdravstvenim kapacitetima da budu spremni budući da dolazi uobičajena sezona viroza i gripe, uz već prisutnu epidemiju COVID-a 19.  

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo