Bosna i Hercegovina     | 14.10.2020. 19:14 |

Čović: Hrvatski narod i Katolička Crkva jedan od tri temeljna stupa BiH

FENA Saopćenje

MOSTAR, 14. listopada (FENA) - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u srijedu se susreo s mostarsko-duvanjskim biskupom i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanske biskupije mons. Petrom Palićem s kojim je razgovarao o širem spektru tema vezanih za hrvatki i katolički narod.

Današnji susret predsjednika Čovića i mons. Palića uslijedio je mjesec dana nakon preuzimanja biskupske dužnosti u mostarsko-duvanjskoj biskupiji, priopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

"Hercegovina, naša Katolička Crkva i biskupija mogu biti ponosni što su dobili osobu s takvim pastoralnim iskustvom da predvodi našu biskupiju u raznim vremenima izazova kada je Evanđelje potrebnije nego ikad. Drago mi je da već nakon točno mjesec dana od službenog preuzimanja dužnosti imamo priliku razgovarati o širem spektru tema važnih za naš hrvatski i katolički narod", kazao je Čović.

Prilikom susreta razgovarano je i o Temeljnom ugovoru između Svete Stolice i BiH koji se, kako je naglašeno, još uvijek ne provodi u punini.

Ove godine obilježava se 25. obljetnica potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je postignut mir na ovim prostorima, iako, navodi se, i dalje postoje intencije da se konstitutivnost hrvatskog naroda zajamčena Ustavom BiH potpuno eliminira kao ustavna kategorija.

Predsjednik Čović upoznao je biskupa Palića o nužnosti razgovora i dogovora o konačnom rješavanju hrvatskog pitanja koji bi otvorio vrata i ubrzao europski put te doveo do punopravnog članstva Bosne i Hercegovine u EU.

Na susretu je izdvojeno kako su Hrvati iz BiH i Katolička Crkva već stoljećima sastavno tkivo koje čini ovu zemlju, koje je opstalo na ovim prostorima unatoč svim povijesnim nedaćama te okolnostima koje je donio Domovinski rat, a također je istaknuto i kako je Bosna i Hercegovina savršen primjer zemlje unutarnje različitosti koje nas, po njihovim riječima, trebaju okupljati i ujedinjavati te da takvo što treba biti nit vodilja svih koji ovdje žive.

Na sastanku su uz predsjednika Čovića i mons. Palića nazočili i don Željko Majić,  generalni vikar, don Ante Luburić, biskupijski kancelar i ekonom i osobni tajnik don Domagoj Markić, stoji u priopćenju.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom