Regija     | 15.10.2020. 08:17 |

Politički skupovi prije mjesec i pol razlog širenja covida-19 u Crnoj Gori

FENA Agencije

PODGORICA, 15. listopada (FENA) - Crnogorske zdravstvene vlasti u srijedu su, mjesec i pol nakon parlamentarnih izbora, označile masovna politička okupljanja kao razlog naglog širenja zaraze koronavirusa u toj zemlji te su pozvale inspekcijske organe da kazne organizatore tih skupova.

Zdravstvene vlasti Crne Gore mjesec i pol nakon političkih skupova traže kazne za organizatore.

Na sjednici crnogorskog Nacionalnog koordinacijskog tijela za zarazne bolesti (NKT) kojoj je prisustvovao i odlazeći premijer Duško Marković, zaključilo se da se od pojave koronavirusa u Crnoj Gori krizom upravljalo kvalitetno, te da je ta zemlja svojevremeno uspjela biti prva država u Europi bez potvrđenih slučajeva infekcije.

"Visoka stopa u proteklom razdoblju rezultat je brojnih javnih skupova i drugih vidova kršenja epidemioloških mjera u vrijeme izbora i nakon njih, kao i kontinuiranih, neodgovornih i politikantskih negiranja i opovrgavanja postojanja virusa", priopćeno je nakon sjednice NKT-a.

Ocijenjeno je i da visoke stope infekcije u crnogorskom susjedstvu i u Europi potvrđuju da je u zamahu novi, ozbiljan talas pandemije, a da trenutno "najveći izazov i epidemiološki rizik za crnogorske zdravstvene vlasti predstavlja organiziranje svadbi, rođendana i obiteljskih proslava".

"Nadležni organi zaduženi su da takve skupove spriječe, a da prostore u kojima se okupljanja organiziraju zapečate i kazne odgovorne", priopćeno je nakon sjednice NKT-a.

Ono što bode oči crnogorske javnosti je da je ovo prva reakcija NKT-a, tijela koje koje je oformila crnogorska Vlada u ožujku kako bi upravljalo odgovorom Crne Gore na pandemiju koronavirusa, na masovne skupove vlasti i oporbe održanih na sam dan izbora i tjedna dana nakon toga.

Pojedinim skupovima su tada, podsjećaju crnogorski mediji, prisustvovali i članovi NKT-a te dio ministara u vladi Duška Markovića, dok je sam premijer tijekom održavanja "Patriotskog skupa" u Podgorici, na kojem je prema procjeni policije prisustvovalo 50 tisuća ljudi, na Twitteru uz crnogorsku zastavu napisao "Da je vječna Crna Gora".

Također, indikativno je da  nitko od dužnosnika odlazeće vlasti nije osudio organiziranje "Patriotskog skupa", dok je gradska vlast Podgorice, donijela odluku o zabrani održavanja skupa dan nakon što se održao.  

U tom trenutku na snazi bila zabrana okupljanja više od 100 osoba na otvorenom javnom prostoru.

Ranije uoči izbora mjere zabrane okupljanja kršile su pristalice prosrpske oporbe koje su organizirale prosvjedne šetnje nakon molitava u crkvama Srpske pravoslavne crkve. Također, tisuće njih na ulicama su 30. kolovoza slavile pobjedu oporbe na izborima.

Procjena je da je tih dana na crnogorskim ulicama bilo više od 100 tisuća građana ili petina ukupne crnogorske populacije.

Nakon izbora dnevni prosjek zaraženih koronavirusom u Crnoj Gori je oko 200, a tamošnji epidemiolozi izračunali su da je lokalna transmisija u nekim razdobljima bila veća nego u Bergamu na početku pandemije, prenosi Hina.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom