Bosna i Hercegovina     | 15.10.2020. 09:15 |

INZ-COVID 19 i škole, zajednički i neprestani rad umanjuje posljedice pandemije

FENA Saopćenje

ZENICA, 15. oktobra (FENA) - Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) nastavio je tokom oktobra asistenciju i saradnju sa odgojno-obrazovnim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu.

Nakon pripreme, savjetovanja, potom obilaska i asistencije u uspostavi biosigurnosnih mjera u osnovnim i srednjim školama tog kantona, protekle sedmice je započela druga faza nadzora biosigurnosnih mjera u odgojno-obrazovnim ustanovama ZDK.

Cilj druge faze je praćenje provođenja mjera za smanjenje rizika za obolijevanje od COVID-19 i kontinuirani rad na povećanju biosigurnosti u školama.

Kako direktor Instituta Senad Huseinagić ističe INZ je poduzeo sve potrebne korake, dao potrebne prijedloge da se uspostavi što bolja biosigurnost u školama.

- Zdravlje djece nam je najvažnije. Treba biti svjestan da se ovakva bolest ne može u potpunosti spriječiti ili eliminisati, ali naš cilj je da ublažimo posljedice prije svega po djecu i roditelje, onda i nastavnike, škole i obrazovni sistem te time pomognemo našem zdravstvenom sistemu da ovaj period prođe sa što manje poteškoća - ističe.

INZ i njegovi Zavod za javno zdravstvo i Služba za školsku higijenu svjesni su da je ponovno otvaranje školskih objekata, tokom pandemije COVID-19, predstavljalo veliku odgovornost uzimajući u obzir da su porodice, naručito djeca i mladi, izloženi mnogim faktorima stresa, fizičkoj distanci i drugim neophodnim mjerama.

Ipak, obrazovanje ima značajnu funkciju u svakom društvu, a škola ima ključnu ulogu i ogroman utjecaj na zdravlje, dobrobit, rast i razvoj učenika te njihovih porodica. Proljeće 2020. godine donijelo je mnoge promjene u društvu općenito, pa tako i u obrazovnom sistemu.

- Institut i Služba za školsku higijenu izdali su dokument pod naslovom 'Procedura za rad odgojno-obrazovnih ustanova - vodič za unapređenje biosigurnosti u kontekstu COVID-19'. Cilj te procedure je obezbijediti normalno funkcionisanje odgojno-obrazovnog sistema u školskim objektima, obezbjeđujući biosigurnost i adekvatnu zaštitu zdravlja kako učenika i studenata, tako i nastavnog osoblja i svih zaposlenika - ističe Nino Hasanica, načelnik Službe za školsku higijenu INZ-a.

U aktuelnoj situaciji sa COVID-19 suštinski je neophodna uska saradnja između zdravstvenog sektora, kao što su u slučaju Zeničko-dobojskog kantona Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, Zavod za javno zdravstvo, Služba za školsku higijenu, Služba za epidemiologiju, domovi zdravlja sa svojim higijensko-epidemiološkim službama sa jedne strane i odgojno-obrazovnog sektora, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, Pedagoški zavod, sve osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove sa druge strane.

- Zaposlenici školskih ustanova ulažu napore da ispoštuju sve predviđene mjere iz Procedure. Naravno, svi smo tu da uvijek doprinesemo unaprjeđenju zaštite zdravlja i povećanju biosigurnosti u školama - ističe Hasanica.

Načelnica Službe za epidemiologiju INZ-a Fatima Bašić ističe da se, od ukupnog broja "pozitivnih" slučajeva zaraženih novim koronavirusom COVID-19, najmanji broj odnosi na predškolsku i školsku djecu. To je, kaže, što u skladu s međunarodnim prosjekom.

- Djeca i mladi, i kad su zaraženi, uglavnom ne pokazuju tešku kliničku sliku. Nerijetko, simptoma nema ili su blagi. Međutim, oni šire virus u okolini i dio su "kolektiva" (vrtića, škola, fakulteta) gdje velike grupe mogu proširiti sa osobe na osobu ili još gore sa jedne osobe na više osoba - ističe dr. Bašić.

- O mjerama, problemima u njihovom provođenju, specifičnostima sa kojima se suočavaju, u pripremljenoj video emisiji u produkciji Instituta, govorili su roditelji, nastavnici, pedagozi, direktori škola i fakulteta, ali i Higijensko-epidemioloških službi.

Video je distribuiran školama i fakultetima te objavljen na društvenim mrežama, kao svojevrsan informator i korektiv djelovanja za sve ostale. Video je dostupan na linku https://youtu.be/tCfZdRJT2ds (Youtube kanal INZ) i zvaničnoj stranici Instituta, navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana