Svijet     | 15.10.2020. 14:36 |

Evropska unija uvela sankcije ruskom biznismenu Yevgenyju Prigozhinu

FENA Internet

BRUXELLES, 15. oktobra (FENA) - Vlasti Evropske unije uvele su sankcije ruskom biznismenu Yevgenyju Viktorovichu Prigozhinu zbog povezanosti sa sigurnosnom kompanijom Wagner grupom koja je prekršila embargo na uvoz oružja u Libiju.

Evropsko vijeće saopćilo je da je Prigozhin na listu sankcija EU uvršten zbog finansijskih veza s Wagner grupom koja aktivnostima ugrožava mir, sigurnost i stabilnost u Libiji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sankcije uključuju zabrana ulaska u EU, zamrzavanje imovine na tlu EU, kao i zabranu finansijske saradnje s fizičkim i pravnim licima iz EU.

Prigozhin slovi za izuzetno blisku osobu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Nerijetko ga nazivaju i “Putinovim konobarom“ zbog posla kojeg vodi u oblasti organiziranja prijema u Kremlju, a brojni izvori tvrde da rukovodi i Wagner grupom.

U obrazloženju sankcije koju je EU uveo se navodi kako je Prigozhin povezan s Wagner grupom koja je prodajom oružja i slanjem plaćenika ratnika u Libiju u više navrata prekršio embargo Ujedinjenih nacija te da je učestvovala u vojnim operacijama protiv međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'